Maamaksuvabastus sundis maksumäära tõstma (12)

Kodualust maad maksust vabastades on mitu Saare maakonna omavalitsust samaaegselt korrigeerinud maamaksumäärasid, mida väljendatakse protsendina maa maksustamise hinnast.

Maamaksumäära suurus võib ulatuda koguni 2,5 protsendini maa maksustamishinnast aastas ning mitu omavalitsust on oma maksumäära selleni juba tõstnud. Maamaks laekub 100% kohaliku omavalitsuse eelarvesse.

Kui Kuressaare linnavalitsus tõstis maamaksumäära eelmise aastaga võrreldes ühtlaselt 1,5 protsendilt 2 protsendile, siis näiteks Laimjala vallas muutus ühe tsooni protsent eelmise aasta 2 protsendist 2,5-ks.

Valjala vallas suurenes sama näitaja kahes tsoonis 0,3% võrra. Salme jagas ühtlase 2,2 protsenti kahe tsooni vahel, millest on nüüd ühes maamaksumäär 1% ja teises 2,4%.

Vaadates kogu tabelit, jääb silma, et enamik omavalitsusi on üsna lähedal seadusega lubatud 2,5 protsendile.

Orissaare abivallavanem Margus Pikkor täpsustas, et tegelikult on Orissaare vallas tsoone koguni kaheksa. Viimastel aastatel on nad ühesuguse väärtusega maade maksustamismäärasid lihtsalt ühtlustanud. Ka on aleviku maatükkide väärtus teistsugune kui mujal vallas.

Abivallavanem nentis, et üks kord tuleks tsoonisid veel ühtlustada. Kas seda tehakse järgmisel aastal, ta öelda ei osanud. Maa maksustamise praegune hind kehtib 2001. aastast.

Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu kinnitusel on Kuressaares maamaksumäär alates sellest aastast varasema 1,5% asemel 2%. See, kui suur on maamaks, sõltub kinnistu suurusest ja 2013. aastal on kõige suurema, Kuressaare lennuvälja kinnistu (128 ha) maamaks 22 800 eurot.

Sadakond kõige suurema maamaksu maksjat ongi ärimaade omanikud ja esimene koduomaniku soodustusega maamaksu maksja on maksu suuruselt 130. kohal, ütles linnavalitsuse vanemmaakorraldaja Piret Laid.

Kortermajades, kus on ka äripinnad, maksavad omanikud maamaksu mõlema pinna eest. Tallinna tn 14 kortermajas on 42 korteriomandit. Äripinna aluse maa eest peab üks korteriomanik maksma maamaksu 5,20 eurot. Kuna ülejäänutel jääb maksusumma alla 5 euro, mida maksu- ja tolliamet sisse ei nõua, siis ei tule neil midagi maksta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 808 korda, sh täna 1)