Ajakaja: Meedia ja meie

Möödunud nädalal jagati tunnustust ajakirjanikele. Ma ei ole kindel, et paljud seda tähele panid. Samas on ajakirjanduse roll demokraatlikus ühiskonnas ülioluline – ajakirjandusvabadus on üks ühiskonna vabaduse mõõdupuid, demokraatlikkuse, info ja sõnavabaduse alustala.

Eestis on palju diskuteeritud, milline peaks ajakirjandus olema. Õhus on olnud etteheiteid nii kolletumise kui kommertsialiseerumise, tasakaalutuse või liigse avameelitsemise pärast. Neid puhkusid, kus ajakirjanikud oma tööd hästi on teinud ja meedia ühiskonna valvekoera rolli auga täitnud, kahjuks ei märgata. Sest ka sellises olukorras on ikka keegi, kellele kanna peale astutakse või mida avalikkuse ette tiritakse.

Meedia roll on keeruline, ajakirjandustöö tegijatelt nõutakse professionaalsust erinevates asjades: nad peavad suutma olla täpsed faktides, nende lood erinevate tegelaste koha pealt tasakaalus, nad peavad haarama ühiskonna suurt pilti ja olema kursis detailidega, et mõista erinevate eluvaldkondade spetsialistide erialast kõnepruuki.

Ja nii nagu igas ametis, juhtub ka meedias, et keegi eksib, teeb vea või paneb leheveergudele midagi valesti kirja. Eksimine on inimlik. Samas on oluline, et inimene siiski tahab oma tööd hästi teha ning teeb ikka ja alati ainult oma selle hetke parima teadmise põhjal. Samuti püüab ta ikka ja alati juurde õppida ja paremaks saada.

Selle aasta ajakirjaniku tiitli sai legendaarne Rein Sikk Eesti Päevalehest. Arvan, et meedia suhtes isegi kõige kriitilisemad ja skeptilisemad inimesed tunnustavad selle mehe tegusid ja tööd.

Ajakirjanduse rolli juurde ühiskonnas tagasi põigates tuleb aga tõdeda, et ka ajakirjanduse tarbimist tuleb õppida, mitte ainult ajakirjanikuks olemist. Tuleb õppida elama meediaühiskonnas, infoajastul, sest aeg on nüüd selline. Tuleb õppida tegema valikuid, mida meediast tarbida, ja ka seda, mida ise meediasse anda. Vabadus meedias oma valikuid teha on täna suurem kui kunagi varem. Samas on ka meedia täna mõjusam kui kunagi varem – võim ja vastutus, vabadus ja ka kogu meie väärikus jõuab lõpuks meediasse välja. Meie kõigi, nii kirjutajate kui ka lugejate oma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)