Alaealiste õigusrikkumiste arv kasvas

Kui 2011. aastal arutas Saare maakonna alaealiste komisjon 35 õigusrikkumiste asja, siis mullu esitati selleks taotlusi 43.

“Peamiselt alkoholi tarvitamine, pisivargused, vargused sissemurdmisega, peksmised, suitsetamine, koolikohustuse mittetäitmine,” loetles alaealiste komisjoni sekretäri Meelis Kaubi kaheksal komisjoni istungil arutatut.

15 rikkumise puhul olid toimepanijaiks tüdrukud, 28 puhul poisid. 14–18aastasena toime pandud õigusrikkumiste arv moodustas alaealiste komisjoni arutatud rikkumiste koguarvust ligi 35%. Ülejäänu puhul olid tegijaiks alla 14aastased.
Korduvaid õigusrikkumisi oli ligi 33 protsenti. See näitaja on ka, märkis Kaubi.

Komisjoni määratud mõjutusvahenditest määrati mullu enim üldkasulikku tööd. “Alaealine õigusrikkuja peab sooritama teatud arvu tunde koos juhendajaga, kelle määrab omavalitsuse sotsiaaltöötaja,” selgitas Kaubi.

Samuti tehti noortele õigusrikkujatele hoiatusi, suunati neid vestlusele psühholoogi ja psühhiaatri juurde. Erikooli ühtki alaealist mullu ei suunanud.

Kaubi andmeil on komisjonile tulnud taotluste esitajaiks peamiselt politseiametnikud ja prokurör.

2008. aastal arutas komisjon 70 õigusrikkumist, 2009. aastal oli neid 50, 2010. aastal 56.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 339 korda, sh täna 1)