Varbaröömus on oma lustiks tantsitud 10 aastat

Miks just Varbarööm

SELTSKONNAKLUBI VARBARÖÖM: Vasakult Priit Laeneste, Kristel Himmist, Helle Timm, Reedik ja Katrin Aavik, Rein Timm, Mare Poopuu, Andre Anis, Kaie Usin, Tarvo Veskinõmm, Kristina ja Jaan Prants, Anni Veskinõmm, Johannes Usin. Foto: Egon Ligi

Möödunud reede õhtul tähistas seltskonnatantsuklubi Varbarööm vastrenoveeritud Salme kultuurimajas oma 10. tegutsemisaastat lustaka simmaniga.

“Kui kokku tuli tantsurahvas, mil seitse paari alustas. Meil algul oli plaanis lihtsalt nii oma lõbuks tantsida, aga seltsis oli tunne vahva. Tuli julgus ja nähku rahvas, mis selgeks saanud ja mis veel ees,” juhatas piduliku sündmuse sisse õhtujuht, tantsurühmas tantsiv Kaidi Ottis.

Peokülalised said õhtu jooksul näha tantsuklubi etteasteid kronoloogilises järjekorras.

Mõnus ja ehe seltskond

Kava oli üles seatud vaheldumisi nii sünnipäevalaste kui külaliste esinemistega. Meesansambel Sõstrad tõi lavale tempoka ja rütmika hispaaniakeelse sünnipäevalaulu. Esinesid veel naisansambel Leedikiri, Salme neidude- ja segarühm, tantsu- ja lauluansambel Meelespea, CatVilmar, Ritsikas ja Lender.

Suurima üllatuse tegid Varbaröömu staažikale juhendajale Merle Sillaveele tantsijad ise. Uhketes kostüümides tõid nad lavalaudadele salajase tšatša, mille olid selgeks õpetanud tuntud tantsuõpetajad Hilja ja Kaarel Kitt. Selle trennidki toimusid juhendaja teadmata. Üllatusena tuli publikule ja sünnipäevalastelegi endiste varbaröömlaste projektkoosseisu Varbavillid esitatud tantsusegu, kus tantsiti nt gangnam-style’i järgi Kaera-Jaani. Kolmas üllatus oli ennekõike publikule: katkend Salme kabareest.

“Varbarööm on seltskond, kelle peale võib alati kindel olla, nagu ka kõikide teiste meie taidlejate peale,” ütles Saarte Häälele Salme valla kultuurijuht Maire Sillavee, lisades, et neil on olemas meeskonnatunnetus ja oskus ühise asja eest vastutada. “Hämmastama paneb nende naiste oskus ja tahtmine näputööga tegeleda – kostüümid on enamasti nende valmistatud,” tähendas ta.

Juhendaja Merle Sillavee ütles, et tema jaoks on Varbaröömu näol tegemist eheda seltskonnaga, kes alati rõõmuga proovi teeb. “Me oleme veidi teistmoodi. Enamasti on tantsurühmades kas peotantsu või puhtalt rahvatantsu, aga me katsetame ja teeme kõike,” selgitas ta. Suure osa Varbaröömu tantsudest moodustavad Salme vallateatri lavastustele mõeldud tantsud.

Rühmas algusest peale tantsinud naerusuine ja rõõmsameelne Johannes Usin ütles, et vahel kipub tüdimus peale, kuid see läheb jälle üle. “Mis seal kodus ikka konutad ja telekat vaatad. See on tervis kõik,” muheles mees, kelle sõnul tuleb olla noortele eeskujuks. Tantsusammude selgekssaamise kohta arvas ta, et kui läheb sassi, mis sest ikka. Naeratad, lähed edasi ja naeratad jälle!

Staažikad jalakeerutajad

Ansekülas elav rühmavanem, kuuendat hooaega tantsiv sarmikas Anni Veskinõmm leidis samuti, et neil on tore seltskond. “Paljud ütlevad, et pole aega, aga tegelikult see kaks tundi nädalas korra leida… Pigem otsitakse, et oleks põhjus,” arvas ta. Särtsakas tantsija Mare Poopuu, kes varemgi jalga keerutanud nii rahvatantsurühmas kui Vallatutes, ütles, et tants on alati olnud osa ta elust. Lemmikuks peab Mare oma iseloomule sobivaid tantse, kus on temperamenti, nt estraadi ja kankaani.

Ka rühmas algusest peale tantsinud Helle Timm tõdes, et tantsimas käimine on mõnus võimalus oma mehega midagi koos teha. Küsimusele, kust tantsupisik pärit on, naeris naine, et seda pole mõtet küsida, kui inimene on Taritust pärit. “Sealt saab selle geenidega kaasa,” sõnas ta. Salme vallavanem Kalmer Poopuu, kes varasematel aastatel ka ise Varbaröömus jalga keerutas ja peol üllatusesinejana üles astus, sõnas, et kooskäimine näitab seda, et inimestel on tahtmist.

 

Miks just Varbarööm?

Merle Sillavee meenutas, et kunagi, kui Kuressaare kultuurikeskuse helitehnik oli Rein Rand, käidud tema juures plaati tegemas. Ta kirjutanud enda jaoks plaadile märksõna varbarööm, mispeale vaadanud rühma liikmed, et nii kena nimi ja neile see väga sobib.

Varbaröömus tantsivad algusest peale Kaie ja Johannes Usin, Kristiina ja Jaan Prants, Helle ja Rein Timm. Hiljem on juurde tulnud Kaidi Ottis ja Ken Toodre, Katrin ja Reedik Aavik, Anni ja Tarvo Veskinõmm, Kristel Himmist ja Andre Anis, Mare Poopuu ja Priit Laeneste. Juhendaja Merle Sillavee.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 722 korda, sh täna 1)