Saaremaal tuleb ülemaailmne biosfääri kaitsealade nõupidamine

UNESCO Eesti rahvuslik komisjon korraldab koostöös keskkonnaametiga ülemaailmse saarte biosfäärialade nõupidamise tänavu juunis Saaremaal ja Hiiumaal.

“Kitsalt võttes on see minu jaoks suur lotovõit, sest üle ilma on meie saared järjekordselt pildil ja me saame näidata oma asju ja tutvustada oma tegemisi,” ütles ürituse korraldaja, UNESCO Eesti rahvusliku komisjoni nõukoja liige Toomas Kokovkin.

Kokovkini sõnul kestab Saaremaal ja Hiiumaal toimuv üritus kolm päeva ja sisaldab nõupidamise kõrval ka väljasõite mõlemal saarel. “Kava ei ole veel koos, aga üks nõupidamine toimub ilmselt Saaremaal keskkonnaameti saalis,” pakkus rahvusvahelise kokkusaamise peakorraldaja. Üritusele on oodata umbes 40 väliskülalist eri riikidest, Euroopa maade kõrval on kindlasti esindatud Jaapan, Filipiinid, Indoneesia ja Mehhiko.

Lisaks tänavusuvisele kokkusaamisele on UNESCO teinud ettepaneku korraldada 2015. aastal Euroopa ja Põhja-Ameerika regiooni biosfääri kaitsealade konverents Eestis. “Kui sel aastal toimuv nõupidamine on pigem konverentsiturismi laadi, siis konverents on väga oluline üritus, mille korraldamise peab enda kanda võtma Eesti riik,” ütles Kokovkin.

Toomas Kokovkin rääkis, et UNESCO programm “Inimene ja biosfäär” ühendab maailmas umbes 600 erineva valdkonna biosfääri kaitseala. Lääne-Eesti saarestiku biosfääri programmiala kuulub saarte ja rannikualade teema alla, mis seoses kliima soojenemisega ja üleujutustega on tõusnud väga tähtsale kohale. Saarte ja rannikualade teema eestvedajateks on Jeju saar Lõuna-Koreast ja Menorca saar Hispaaniast, kus toimusid esimesed kaks ülemaailmset nõupidamist. Ettepaneku korraldada kolmas nõupidamine Eestis tegi möödunud aasta septembris üks UNESCO ametnik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 199 korda, sh täna 1)