Kuressaare õpilased eelistavad ulmepalgale võimalust kunsti teha (1)

Kuressaare õpilased eelistavad ulmepalgale võimalust kunsti teha

KAHE JALAGA MAAS: Dekoraator-stilisti eriala I kursuse õpilased Martin Anja ja Maarja Toplaan näevad oma tulevikku rõivadisaineritena. Odavalt nad ennast palgatööjõuna müüa ei kavatse. Foto: Sander Ilvest

Hiljuti ilmus üleriigilises meedias lugu sellest, kuidas ennast erialalt kunstnik-disaineriks nimetav noormees eeldab õpitud erialal tööle asumisel oma kuupalgaks 4000 eurot.

Kuressaare ametikoolis dekoraator-stilisti erialal esimest aastat õppivad Maarja Toplaan ja Martin Anja tunnistavad, et palgast olulisemaks peavad nad võimalust ennast teostada. Samas usuvad mõlemad noored, et õpitud erialal ei jää nad tööta ei kodu- ega välismaal.

Tallinna noormees Martin Anja usub, et reklaamplakatite valmistajana disainibüroos saaks ta juba nüüd normaalse palgaga tööd. Teda tõmbab aga hoopis rõivadisaini poole.
“Mind huvitab riiete omavahel sobitamine ning rõivaste disainimine arvutis,” tunnistab Anja. Tema näeb oma tulevast töökohta välismaal.

Saaremaalt pärit Maarja Toplaan arvab, et tema jääks võimalusel tööle Saaremaale. Ka teda huvitab ennekõike rõivadisain. Kuid kätt tahaks ta proovida nii sisekujundaja kui ka mööblidisainerina. Palgaks loodab ta saada tolle hetke keskmise palga antud valdkonnas. Alla selle ta omandatud oskuste raha eest müümisel mõtet ei näe.

Narvast pärit Dmitri Kolesnikov õpib keraamikuks. Tema arvab, et hetkel sooviks ta palgatöölisena 7–8eurost tunnipalka, kuid rõõmust hüppama paneks teda 15eurone tunnipalk. Enne tuleb tal aga haridus omandada.

Ise Kuressaare ametikooli lõpetanud Kaisa Laas, kes töötab magistriõppe kõrvalt siin nüüd keraamikaõpetajana, tunnistab, et tal on pool õpetajakohta. Palga täpset suurust ta öelda ei oska, kuid unistuste palgaks seda tema sõnul kindlasti nimetada ei saa.
Kõik klassiruumis viibivad noorkunstnikud kiidavad aga ühest suust ametikoolis antavat haridust ja on kindlad, et töötuks nad ei jää.
Tõnu Veldre

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 924 korda, sh täna 1)