Valjala vald tähistab “Saaremaa valsi” sünnikoha (13)

Valjala vallavalitsus kavatseb paigaldada Lööne soosse infotahvli, et tähistada Saaremaale tuntust toonud menulaulu “Saaremaa valss” sõnades kajastatud talgute toimumispaika.

“Seal kohas, kus need talgud omal ajal läbi viidi, on nüüd lage soo ja sinna tähist panna ei saa, küll aga on mõte panna tahvel samasse lähedale Ürtsi mäele ühele kivile,” ütles Valjala vallavanem Aare Martinson, kes käis just mõned päevad tagasi infotahvli võimalikku asukohta üle vaatamas. “On veel täpsustamata, kelle maa see täpselt on ja kas me ka omanikuga kaubale saame,” lisas ta.

Vallavanema sõnul on sedavõrd populaarse ja kogu Saaremaa jaoks olulise lauluga seotud paik kindlasti tähistamist väärt. “Just hiljuti tuli “Saaremaa valsi” asukoht jutuks tuttavate soomlastega ja nemad olid väga imestunud, et selline koht ka tegelikult olemas on ja et see asub Valjala vallas,” rääkis Aare Martinson, kelle sõnul tundsid põhjanaabrid kohe huvi lauluga seotud paiga külastamise võimaluse vastu. “Täna ei tea ka kohalikud inimesed, kus kandis see paik täpselt on, küll aga teavad kõik seda laulu nii siin- kui sealpool Soome lahte,” möönis vallavanem.

Aare Martinsoni sõnul võib edaspidi kõne alla tulla talgupaika suunavate viitade paigaldamine suure maantee äärde. Laulule ainest andnud talgukoht jääb suurest maanteest mõned kilomeetrid eemale ja sinna viiv tee ei ole kõige paremas korras. “Tulevikus peaks seal ka tee ja teeääred korrastama, mis nõuab suuremat raha, aga mälestustahvli paigaldamisega saame võibolla juba sel aastal hakkama,” rääkis vallavanem.

Omal ajal Georg Otsa poolt kuulsaks lauldud “Saaremaa valssi” teab enamik eestlasi. Laulu viisi autor on Raimond Valgre, selle sõnad pärinevad Debora Vaarandi pikemast luuleteosest “Talgud Lööne soos”. Vaarandi poeem põhineb 1946. aasta suvel Löönes peetud esimestel sotsialistlikel maaparandustalgutel, millest võttis osa ligi 800 noort üle kogu Saaremaa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 369 korda, sh täna 1)