Albert Uustulnd – mitte laulu-, vaid helilooja (2)

Kui ma kolm aastakümmet tagasi tegin saateid Eesti Raadio “Muusikalisele tunnile”, oli mul mitu kohtumist Albert Uustulndiga, sest kasutasin saateiks tema laululoomingut. Seda võiks jälle teha, sest see looming on ajahambale truult vastu pidanud. Mitmed tema laulud nagu “Tüdruk”, “Kodu rannamäel”, “Silmad”, “Autojuhtide polka” jt on nii tuntud, nagu seda on tavaliselt rahvalaulud.

Võrdlesin ja jäängi võrdlema Albert Uustulndi laulude populaarsust Arne Oidi laulude omaga. Arne Oiti nimetatakse teenitult heliloojaks, aga Albert Uustulndi laululoojaks. Minu arvates tehakse sellega suur viga. Ka Uustulndi võib nimetada ja peab nimetama heliloojaks. Ta loomingu tähtsus ja suurus on nii ilmsed, et laululooja nimetus nagu pisendaks loojat, lausa alavääristaks.

Ühel kohtumisel oli mul sellest Albert Uustulndi endaga juttu. Ta aga hakkas valju häälega naerma: “Mina, helilooja? Oot-oot. Kas sa ikka mõtled õigesti?”

Punnisin vastu: “Jah, sa väärid helilooja nime.” Ning põhjendasin seda talle. Hiljem rääkisin sellest mitmele heale tuttavale, kes olid minu arvamusega täiesti nõus. Keegi veel lisas: “Albert Uustulndi laulud on teinud temast legendi. Ja mitte vähem kui tema romaanilooming, näidendid. Aastasadadesse vaadates on tema laulud elavamad kui tema romaanid.”

Ja kui hiljuti jälle nimetati Saarte Hääles Albert Uustulndi laululoojaks, meenus mulle kunagine kohtumine Uustulndiga ja talle helilooja nimetuse panek.

Aeg on edasi läinud. Kummaline – Albert Uustulndi nimetatakse ikka ja jälle lihtsalt laululoojaks, mitte heliloojaks, kes ta tegelikult on. Ärgem olgem nii kitsid! Nimetagem fakti õige nimega! See toob au ja kuulsust Saaremaale veelgi enam. Ning mitte ainult seepärast, vaid…

Sel kohtumisel aastakümneid tagasi jäi minu öeldu Albert Uustulndile mällu, sest järgmisel korral esitles ta end telefonis naerdes: “Siin helilooja Albert Uustulnd. Sobib?”

Rahva suus üle Eestimaa on Albert Uustulndi laulud ehk tuntumadki kui Arne Oidi laulud. Jah, Uustulndi lauludel on legendilisus küljes nagu ilus sünnimärk…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 439 korda, sh täna 1)