Minister Helir-Valdor Seeder koliks Interneti Sihtasutuse Kuressaarde (8)

Helir-Valdor_Seeder,_2011Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (pildil) tuli välja ideega, et 13 Eesti erinevat riigiasutust võiks viia Tallinnast ära ja paigutada üle Eesti erinevatesse paikadesse. Tema sõnul võiks Eesti Interneti Sihtasutus (EIS) paikneda Kuressaares.

Eile Saarte Häälele telefoniintervjuu andnud Seeder ütles, et ametkondade ümberpaigutamise ideed esitas ta regionaalminister Siim-Valmar Kiislerile Ida-Virumaa tegevuskava uuendamise raames, kus paluti kõikidel ministritel teha ettepanekuid erinevate ametkondade Ida-Virumaale viimiseks.

Seeder otsustas enda sõnul mõelda natuke laiemalt, sest tema arvates ei ole hädatarvilik, et kõik ametkonnad Tallinnas oleksid ning nende ümberviimine omakorda tähtsustaks ka regioone ja annaks maakondades mitmeid lisavõimalusi.

Kuid miks Kuressaarde just Eesti Interneti Sihtasutus? Seederi sõnul on see tema poolt vägagi tagamõttega pakutud ameti ja asukoha valik. “Interneti majandamine on oma olemuselt selline asi, mis ei nõua inimeselt olulist füüsilist kohalolekut,” märkis Seeder ja rõhutas paljuräägitud kaugtöö tähtsust.

“Oleks sümboolne, et EIS oleks mere taga,” arvas Seeder ja tõi näitena Tallinnasse toodud Euroopa Liidu infoagentuuri. Tema sõnul ei uskunud keegi, et taoline ametkond tuuakse Eestisse, mis Euroopa mõistes on vaid pisike laik kaar-dil. Aga siiski toodi. “Kui Euroopa Liit sai, miks me ei peaks siis saama,” arvas ta.

Ministri arvates ei peaks pelgama, et kui mõni ametkond viia Tallinnast ära, siis ei leita spetsialiste või töötajaid. Samas märkis ta ka seda, et väga paljud ametnikud käivad mujalt Tallinnas tööl. Miks ei võiks siis Tallinnast mujale tööle käia või hoopistükkis näiteks Kuressaarde elama asuda. Ja kindlasti leiaks pädevaid spetsialiste ka regioonidest kohapealt.

Seeder märkis, et tema juhitavas ministeeriumis on eeskuju täiesti olemas. Sel aastal peaks jõutama nii kaugele, et vaid üks ministeeriumi allasutus töötab Tallinnas. Teised on mööda Eestit laiali.

“Ei saa kuidagi väita, et see oleks kulukam kui Tallinnas,” tõi minister esile veel ühe aspekti. Ministri sõnul on halduskulud ja mitmed teenused regioonides odavamad.

“Meie oma allasutustele küll eelarveraha juurde andnud pole,” tõi ta näite, kinnitades, et kokkuvõttes annab kolimine isegi võitu.

“Eesti Interneti Sihtasutus suhtub Eesti regionaalpoliitikat arendavatesse ideedesse ning ettepanekutesse ikka positiivselt,” ütles kommentaariks EIS avalike suhete juht Maarja Kirtsi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 354 korda, sh täna 1)