Kesklinna ärihoone ümberehituse plaan tekitab vastuseisu (5)

Linnavalitsus andis läinud sügisel Kuressaare kesklinnas Tallinna tn 14A asuva äri- ja eluhoone ümberehitusele rohelise tule. Kavandatud tööd on aga vastumeelt nn kaksikmaja elanikele.

Nimelt pole kinnistu omanik hoone korterite osas elavate inimeste sõnul ümberehitust nendega eelnevalt kooskõlastanud. Linnajuhtidele saadetud pöördumises nendivad Tallinna 14 majanõukogu liikmed, et kinnistu omanik oleks võinud piirirajatist kavandades lähtuda heast tavast ja heanaaberlikest suhetest ning esmajoones ära kuulata naabrite arvamuse ja alles seejärel alustada asjade ametlikku ajamist.

“Kahjuks on seni kõik toimunud vastupidises järjekorras,” on pöördumises kirjas. See on majaelanike hinnangul sama arusaamatu, kui oli kunagi Tallinna tn 14 elamuga koos ühe projekti järgi kokkuehitatud estakaadi riigistamine, eraldi kinnistu moodustamine ja hilisem erastamine.

Seoses kavandatava ümberehitusega valmistab elanikele muret näiteks see, et kui kortermaja fassaadi soojustamine kallineb, siis kes selle kallinemise vahe neile kompenseerib. Lisaks oleks ümberehituste korral elanike sõnul edaspidi raskendatud raskete esemete toimetamine korteritesse, kuna kavandatud on muuta ka välisuste asukohta.

Muret tuntakse sellegi üle, kuidas lahendatakse maja juures parkimine, milline on hoone uus küttesüsteem ja mil moel pääsevad postiljonid postkastideni, kui tuulekojad sootuks lammutatakse. “Kortermaja elanikud soovivad, et maja säilitatakse algupärasel kujul,” võtavad elanike esindajad oma pöördumise kokku.

Ehitusloa saanud ABC Saare OÜ esindaja Kalmer Mäekallas tunnistas Saarte Häälele, et praeguse seisuga pole ta kindel, kas ümberehitus üldse tuleb või mitte. Alles pärast hinnapakkumiste võtmist kaalub ta, kas äripindade laiendamist ikka tasub ette võtta.

Majaelanike seisukohti ei osanud ta kommenteerida. Info kavandatud ümberehituse kohta on Kalmer Mäekallase sõnul olnud elanikele kättesaadav ja midagi varjatud pole. Ta kinnitas, et on käinud ka majakoosolekul ja rääkinud seal, mis plaanid on, mistõttu on tema jaoks arusaamatu, miks pole elanikud varem sõna sekka öelnud.

“Arutada seda muidugi võib veel, ega see tükki küljest võta,” möönis arendaja.

Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu andmeil selgub Tallinna 14 elanike pöördumisega seonduv järgmise nädala alguses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 654 korda, sh täna 1)