Leelo ja Margus Vaheri ruuduline täiuslikkus

Leelo ja Margus Vaheri ruuduline täiuslikkus

Enne koogisöömist… Foto: Peeter Kukk

Marguse ja Leelo kodu linnaservas on võimatu mitte märgata. Oma Kodule hakkas ehitis silma juba paar aastat tagasi, kuid looni jõuame alles nüüd. Põhjus igati lihtne – perfektsionistidest pererahvas leidis ikka veel hulga olulisi pisiasju, ilma milleta lihtsalt EI SAA. “Mõni pilt oli puudu, lühter ei töötanud, aga nüüd on kõik korras,” teatab Margus. Ja sellega oleme nõus.

Maja arhitekt on legendaarne eesti kunstnik Leonhard Lapin. “Üheksakümnendate lõpus olin ma osaline ühe tema skandaalse näituse korraldamisel. Sellest sai meie tutvus alguse.”

Jutt käib 1999. aastal Kuressaare linnuses eksponeeritud väljapanekust “Suprealism”, mis olnud mõne vaataja arvates sedavõrd frivoolne, et osa töid tuli publiku tungival soovil eemaldada.

Kui Margusel majaehitamise mõte meeles mõlkuma hakkas, tekkis ka kohe küsimus: kellel lasta see maja valmis joonistada? Tuligi meelde Lapin. Kui juba, siis juba. Nii läkski. Elavat kunstiklassikut ei pidanudki palju moosima, ta tegi selle töö hea meelega. “Kirjeldasin talle oma soove, milline see maja võiks olla, mis siin peaks olema ja mida siin ei peaks olema. Ta mõtles natuke ja mingil hetkel oligi eskiiskavand valmis, juba oligi kõik olemas. See välisseinte lahendus – värviruudustik – tuli hiljem. Miks peab kõik olema selline igav ja hall? Meie kaamoserohkesse ja pimedasse aega ongi rohkem värvi vaja.”

Paraku pole see kaaskodanikke eriti innustanud ja linnapildis domineerivad jätkuvalt kõikvõimalikud hallid ja eriti hallid toonid. Leelo tunnistab, et kui tema seda ruudulist elamist esimest korda nägi, ei kujutanud ta küll ette, et võiks seda kunagi koduks nimetada. “Algul ei meeldinud see mulle kohe üldse. See oli liiga moodne! Minule meeldib midagi romantilisemat või vanaaegsemat… aga praegu olen ma juba rahul.”

Edasi loe detsembrikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 905 korda, sh täna 1)