Kuidas Lukašenkal õnnestub Venemaad ninapidi vedada? (4)

Kuidas Lukašenkal õnnestub Venemaad ninapidi vedada

SUUR KOMBINAATOR? Teadlasi ja ajakirjanikke on üllatanud, miks jätkab Venemaa Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka rahastamist, ehkki viimane on Kremli liidreid korduvalt alt vedanud. Foto: internet

Et ära hoida Valgevene majanduse krahhi, sai president Aleksandr Lukašenka Venemaalt neil päevil järjekordse laenu. Ja seda vaatamata asjaolule, et ta on Venemaa juhte korduvalt tüssanud! Milles siis seisneb selle Mogiljovi kandi endise kolhoosiesimehe edu saladus, et tal nii pika aja jooksul on õnnestunud isegi Kremli kavalaid strateege ninapidi vedada?

Vastates sellele küsimusele, märgib praegu Venemaal elav ja töötav noorema põlvkonna poola sotsioloog Jakob Korejba, et Aleksandr Lukašenka on väga hea näide sellise riikluse loomise edust, mida ingliskeelses erialakirjanduses nimetatakse “state building”. “Ehkki tema lähtetingimused olid erakordselt rasked, on tast saanud Valgevene riigi looja,” kirjutab Korejba. “Veel enam, tal on õnnestunud saada (ja seda ilma igasuguse irooniata) terve rahva isaks.”

Tõepoolest. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist oli Valgevene praktiliselt Venemaa lahutamatu osa ja seda nii etnilises, kultuurilises kui ka keelelises plaanis. See oli riik, kus elanikkonna eneseteadvuse tase oli äärmiselt madal. 1990. aastate sotsioloogilised küsitlused näitasid, et suur osa Valgevene elanikest ei vaadelnud iseseisvuse saavutamist kui ajaloolist sündmust. Vastupidi, nad suhtusid Venemaasse suure sümpaatia ja lootusega.

Lukašenka on suutnud kõike seda muuta. Täna näitavad küsitlused, et suurem osa valgevenelasi pooldab oma riigi iseseisvust ja on valmis seda ka relv käes kaitsma. Paradoksaal-ne on, et isegi Valgevene eliidi võsukesed, kes õpivad Moskva ja Peterburi prestiižsetes kõrgkoolides, räägivad isekeskis enamasti valgevene keelt. See tähendab, et Valgevene praegusel presidendil on õnnestunud taasluua rahvuslik eneseteadvus. Nii on vähemalt kirjutanud paljud Valgevenes käinud ajakirjanikud ja teadlased.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 349 korda, sh täna 1)