Austraaliasse mineku eel juhendas aasta kokk saarlasi (1)

Austraaliasse mineku eel juhendas aasta kokk saarlasi

LOOMINGULINE TÖÖ: Toiduvalmistamine on loominguline töö. Seda tunnetasid eile nii kogemusi saama tulnud Valjala lasteaia direktor Marina Tamm kui ka juhendaja-meisterkokk Sander Väärt. Foto: Sander Ilvest

Eesti aasta kokk 2010 Sander Väärt, Pädaste mõisa Alexandri restorani ja Tallinnas asuva restorani Neh kokk, õpetas üleeile Kuressaare vanalinna kooli sööklas koolide ja lasteaedade töötajaid lastele häid jõulutoite valmistama.

Järgmise aasta algul pühib endale nime teinud Kuressaare ametikoolis kokanduse eriala lõpetanud saarlane Eestimaa tolmu jalgelt ja läheb Austraaliasse. Enne pikale teekonnale minekut leidis Sander Väärt aega, et lasteasutuste töötajatele hüva jõulutoidu valmistamisel oma kogemusi ja oskusi edasi anda.

“Olen erialalt rohkem restoranikokk. Küllap tulevad minu kogemused kasuks neilegi, kes hoolitsevad kõige väiksemate eest. Räägin ja näitan erinevate toiduainete kasutamist. Põhirõhk on kohalikul toorainel. Meie restoranil on selline aastatepikkune kogemus olemas,” teavitas Sander Väärt.

Kalaroogade valmistamisel omab meisterkokk samuti väärt kogemust. Teisipäeval demonstreeris ta kalapulkade pannil praadimist. “Lapsed ei taha eriti kala süüa, kuigi enamik neist sööb kalapulki. Praetud kala nii hästi ei lähe. Teeme siin kalafileest kalapulgad. Sellest nad ära ei ütle,” rääkis Sander Väärt.

Valjala lasteaia direktor Marina Tamm oli üks 17 “köögisellist”, kes eile jõulutoitude valmistamisel uusi tarkusi omandas. “Ma usaldan täielikult oma kokka ja majandusjuhatajat, kes teevad väga hästi süüa, aga tahtsin ise kogeda, kuidas profi juhendamisel jõuluroad valmivad. Juba esimese tunni jooksul oleme saanud üsna palju kogemusi juurde,” jäi Marina Tamm õpitoaga rahule.

Rääkides Valjala lasteaia köögist, ütles direktor, et nemad eelistavad toidutegemisel kohalikelt talunikelt ostetud kartuleid, juur- ja köögivilja. “Oleme ostnud produkte Koplimäe mahetalust. Jaani-Ennu maheõunakasvatustalus oleme käinud. Logistika on meil veel täielikult paika panemata. Edaspidi lahendame ka selle probleemi,” andis lasteaia juht teada.

Koplimäe mahetalu perenaine Marju Müür oli eile nii õpilase kui ka õpetaja seisuses. Kogenud küpsetajana andis ta edasi oma kogemusi ja pani tallele meisterkoka õpetussõnad. Mahetalu perenaisena on Marju Müür juhendanud lapsi oma talus ja käinud Kuressaare lasteaedades toidutegemisest rääkimas ja praktilisi kogemusi edasi andmas. Eilegi jõudis taluperenaine enne õpituppa tulekut ära käia Naerusuu lasteaias.

“Lasteaedade ja koolide kokkadega oleme mitu korda kokku saanud. Koos oleme teinud uusi põnevaid täisteratooteid. Selleks kasutasime kohalikku toorainet,” rõõmustas Koplimäe perenaine koostöö üle.

Saarte koostöökogu egiidi all toimunud laste jõulutoitude valmistamise õpituba sai teoks põllumajandusministeeriumi tellimusena.

“See oli esimene koolituspäev toiduvalmistamise töötubadest koolide ja lasteaedade kokkadele. Lastetoitude tegijaile õpetatakse uusi töövõtteid ja tehnoloogiaid. Kokkadel ei jää puudu mitte professionaal-susest, vaid uudsest lähenemisest, mõtetest ja ideedest,” märkis Sulvi Munk Saarte koostöökogust.

Järgmine õpituba toimub tuleva aasta alguses. Eile saarlasi juhendanud meisterkokk Sander Väärt on selleks ajaks jõudnud juba Austraalia päikese alla. “Saaremaa mehena igatsen suurt “saart”. Vaatan, mida tulevik toob. Kindlasti tahan sealgi kokana tööd leida,” ütles kaks aastat tagasi Eesti aasta koka tiitliga tunnustatud Sander Väärt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 844 korda, sh täna 1)