Kas euroliit väärib Nobeli preemiat?

Kas euroliit väärib Nobeli preemiat

ÕNNELIKUD: Euroopa Liidu praeguste liidrite, ülemkogu alalise eesistuja Herman Van Rompuy (vasakul), Euroopa Komisjoni esimehe Jose Manuel Barroso ja europarlamendi esimehe Martin Schulzi arvates on nende juhitav organisatsioon rahupreemia vääriline. Nende sõnul olevat Euroopa Liit kaasaja maailma “kõige tõhusam rahuinstrument”. Foto: internet

Esmaspäeval anti Euroopa Liidule Oslos üle 2012. aasta Nobeli rahupreemia. Vaidlused selle üle, kas euroliit on ikka selle auväärse preemia vääriline, kestsid kuni piduliku tseremoonia alguseni.

Kui Nobeli komitee esimees Thorbjørn Jagland teatas 12. oktoobril Oslos otsusest anda käesoleva aasta Nobeli rahupreemia Euroopa Liidule, oli kuulajate seas märgata hämmeldust, isegi pahameelt. Nobeli komitee ise peab oma otsust aga täiesti loogiliseks. Euroopa Liit on seda preemiat väärt, sest “enam kui kuue aastakümne vältel on see organisatsioon aidanud kaasa rahu ja üksmeele edendamisele, aidanud tugevdada demokraatiat ja kaitsta inimõigusi kogu Euroopas”. Nii on öeldud komitee otsuses. “Just see,” lisas Jagland, “on olnudki Euroopa Liidu kõige tähtsam saavutus.”

Vaieldamatud teened

Oma otsuses meenutas Nobeli komitee kõiki neid saavutusi, millesse paljud eurooplased suhtuvad täna kui millessegi iseenesest mõistetavasse. Need on Saksa- ja Prantsusmaa leppimine pärast Teist maailmasõda, endise kommunistliku idabloki maade liitmine Euroopa Liiduga ja liitumisläbirääkimiste alustamine konfliktides vaevlava Balkani piirkonna riikidega. Nobeli komitee on seisukohal, et just Euroopa Liidu “stabiliseeriv roll aitas suure osa Euroopast muuta sõjakontinendist kontinendiks, kus enam kui poole sajandi vältel on valitsenud rahu ja stabiilsus”.

Euroopa Liidu ametlikud esindajad olid preemia määramisest suisa vaimustuses. “Aastasadu on Euroopas sõdu peetud. Me oleme üle elanud kaks maailmasõda, mis oma olemuselt olid Euroopa kodusõjad,” ütles Euroopa ülemkogu alaline eesistuja Herman Van Rompuy. “Me oleme suutnud sellele lõpu teha. Euroopa Liidu olemasolu muudab säärased sõjad võimatuks ja see tähendab, et Euroopa Liit on oma olemuselt maailma kõige tõhusam rahuinstrument.”

“Rahupreemia määramine Euroopa Liidule näitab,” märkis Euroopa Komisjoni esimees Jose Manuel Barroso, “et maailma avalikkus vajab tugevat Euroopa Liitu ja et isegi sellisel raskel ajal nagu praegu on Euroopa Liit eeskujuks kogu maailmale.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)