Saare mehine mees kunstistuudios (1)

Saare mehine mees kunstistuudios

LAULVAD MODELLID: Salme Sõstarde juhendaja Veikko Lehto valvsa pilgu all demonstreerib oma saledat vöökohta Meelis Juhandi. Teda kadestab Kaupo Sirel. Foto: Sander Ilvest

Reedel avati Saaremaa kunstistuudios näitus “Saare mehine mees”, kus tutvustatakse Saaremaa meeste rahvarõivaid ja aksessuaare, neist inspireeritud esemeid ja kandmisvõimalusi tänasel päeval. Väljapanek on jätkuks 2010. aastal toimunud näitusele “Saare kaunis naine”, mis tutvustas saare naiste rahvarõivaid.

Näitusel on esindatud üheksa Saaremaa käsitöökunstniku – Liisi Samliku, Ly Põlluääre, Aili Peeli, Kairi Raamatu, Marika Samliku, Tiiu Kaju, Helgi Veeli, Imbi Padari ja Jaana Järski – looming.

Lisaks tavapärastele, Tartust Eesti Rahva Muuseumi kogudest leitud rahvarõivamustrite järgi valmistatud esemetele, nagu kindad ja sallid, on välja pandud ka täiesti tänapäevaseid esemeid – ilmselt ei olnud saare mehel 100 aastat tagasi tarvis oma kihelkonna värvides visiitkaardihoidjat või rahvarõivamustriga lipsunõela. Isegi näitusel olevad vöökirja püksitraksid tunduvad olevat ultramoodsad.

Samas võib kunstistuudios näha valgeid mustriga kätiseid, milliseid on raske ette kujutada õmmelduna tänapäevasele särgile. Talvistele ilmaoludele vastavalt on näitusel mitut sorti talvemütse, millest üks avamispäeval ka ära osteti.

“Ehk on järgmisel suvel turg täis rahvarõivamustriga visiitkaardihoidjaid,” ei ole näituse korraldaja kade.

Näituse avamisel astusid modellidena üles Salme mees-ansambli Sõstrad liikmed. Üritust toetas rahaliselt rahvakultuuri fond. Näitus jääb avatuks uue aasta 15. jaanuarini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 434 korda, sh täna 1)