Mart Aardam õpetab Orissaares kandleid meisterdama

Mart Aardam õpetab Orissaares kandleid meisterdama

TÖÖHOOS: Pille Keerd ja Maidi Tilk. Foto: Elina Kalm

Neljandat korda said möödunud pühapäeval Orissaare gümnaasiumi tööõpetusklassis kokku kandlemeisterdajad Ida-Saaremaalt. Kandled loodetakse valmis saada jaanuaris toimuvaks Orissaare XI kandlepäevaks.

“Esimesed kandled on juba üle aasta vanad ja mängivad üsna hästi,” ütles Orissaare kultuurimaja juhataja Anu Viljaste, lisades, et Orissaare esimesest kandleteost sai alguse kandleansambel Kannelnaised.

“Nüüd tuli tahtmine teha suuremaid kandleid, kuna seitsmekeelelise kandle peal on kõiki noote tüütu võtta, ja et kandlemeister Mart Aardam oli ka seekord kenasti nõus meid juhendama, siis saigi kandlemeistrite töötuba taas teoks,” rääkis Viljaste. “Ega me ilma Mardita teekski midagi,” tähendas ta.

Seekord meisterdatakse kümnekeelseid kandleid. Kandlevalmistajaid tuli aga kokku nii palju, et tööpinke kippus väheks jääma. “See näitab, et meie suur kandlemängu propageerija Õie Pärtel on oma tegemisi südamega teinud ja kandlehuvilisi on siin Ida-Saaremaal küllaga,” arvas Viljaste, kelle sõnul oli ainus mure vaid see, kas kõik huvilised ära mahuvad.

Osales 14 meisterdajat Muhu, Orissaare ja Pöide vallast. Kandleteoga tehti algust 4. novembril. “Aitäh siinkohal Eesti Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupile, kes on toetanud mõlemat kandle valmistamise projekti. Samuti täname Orissaare gümnaasiumi tööõpetuse õpetajat Meelis Mereäärt, kes lubas meil oma ruume ja tööriistu kasutada,” lausus Viljaste.

“Igatahes on see kandletegu ja kandlemäng päris nakkav ja ega sellest lahti enam saagi,” märkis Anu Viljaste, kellel endal on see juba teine kannel valmis teha.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 540 korda, sh täna 1)