Repliik: Salme paat ja Linnutee

Vaadeldes Skandinaavia viikingite paaris-paatmatuste jooniseid, märkasin, et matused paiknevad umbes kirde-edela suunal. Samuti kui Salme laev ja paat, mis asuvad ühel joonel. Kusagilt jäi silma teooria, et Skandinaavias on laevmatused suunatud Linnutee järgi. 

Küsisin nõu Erik Tagolt, kes viitas Heino Eelsalu raamatule “Ajastult ajastule” (1985).

Tago selgitab: “Taevas nähtav on Linnutee tasand, mitte telg. Linnutee on lapik ja pöörlev ketas, kus pöörlemistelg on risti pöörlemistasandiga. Tähistaeva nihkumine põhjapooluse suhtes toimub peamiselt Maa pöörlemistelje etteliikumise tõttu Päikesesüsteemi tasandi suhtes. Põhjapoolus liigub seetõttu tähistaevas perioodiga 26 000 aastat ja jõuab selle ajaga samasse kohta tagasi.

Salme paadi dateering on 8. sajand. Selle 1200 aasta jooksul on taevapoolus liikunud peaaegu ristsuunas Linnutee tasandi suhtes.

Kui oletada, et paadimatuses paigutati paat Linnutee tasandiga ühes suunas (või Linnutee harja suunas), siis see sobiks pooluse asendiga praegu (Põhjanael) ja matuse ajal (16 kraadi kaugemal Põhjanaelast ristsuunas Linnuteest eemale).

8. sajandil oli eestlastele tuntud Linnutee harja (ka taliharja) murdumine ehk läbiminek lagipunktist (seniidist). Praegu on selleks Linnutee harjaks Kassiopeia tähtkuju piirkond.”

Targemad laevamehed võivad täpsemalt selgitada, kuidas udus muiste koosi hoiti: püüti sõita üksteise taga, ühel joonel, et märgata, kui kurss hakkab ära kalduma.

Ja eks targemad muistsete mütoloogiate asjatundjad võivad ümber lükata, kinnitada või täpsustada Põhjala meresõitjate uskumusi hingede sõudmisest üle Linnutee siit ilmast minema. Eks see Linnutee täheparv üsna udu moodi siia maa peale paistab ja võib-olla sellest ka vastav uskumus, et lahkunute kehadega täidetud laevad kuival maal samamoodi koosile seati, et nad Linnutee udus ringiratast tiirutama ei hakkaks ja teisele kaldale kenasti pärale jõuaksid.

Kui see päris täpselt nii ka polnud, siis 8. sajandi Linnutee tasandiga klappiv paadimatuste suund annab piisavalt alust seda kaunist lugu tõe pähe edasi rääkida.

Mikk Mutso

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 206 korda, sh täna 1)