Üks Eestimaa uhkustest on Liia Hopp (12)

Üks Eestimaa uhkustest on Liia Hopp

VÕTTEL: Lume kühveldamine ja teede sisseajamine nii oma kui ka naabrite õues käib Liial kähku. Foto: Ivika Laanet

Orissaare vallas Väike-Pahila külas elav Opi-Jurna talu perenaine Liia Hopp (69) on üks neist kümnest inimesest, kelle žürii valis osalema TV3 ja EMT tänugalale “Eestimaa uhkus”.

Eile viibis Saaremaal Kavandi ja Väike-Pahila külas TV3 võttegrupp. Kavandi seltsimajja, mis on valla seltsingu Vallimemm, kuhu ka Liia kuulub, n-ö teine kodu, olid kohale tulnud nii Liia tütar Marvi kui ka poeg Urmas.

Vallimemmedest olid kohal Elna Rand, Maia Vinkel ja Marta Riik. Samuti Liia “Eestimaa uhkuse” konkursile kandidaadiks esitanud Kavandi kandi seltsi juht Krista Riik.

Justkui ema Teresa

Krista Riik ütles, et kohalike seas ema Teresaks kutsutud Liia jõuab appi igale poole, olgu siis tegu kartulivõtu või -panekuga, lehtede riisumise, puude lappimise, söögitegemise või lihtsalt kellegi murede ärakuulamisega.

Riik meenutas, et 13 aastat tagasi põles maha tema onu maja ja ka onu ise põles sisse, mis oli kogu perele suur õnnetus. “Pärast põlengut oli vaja majaplats puhastada ja sellise õnnetuse korral on veel teisigi tegemisi ning siis oli jälle Liia see, kes ajas külas kõik traktorid ja inimesed appi koristama,” rääkis ta.

Kolhoosiajal tegeles Liia loomadega, nii lüpsifarmis, sigalas kui ka noorloomalaudas. Nüüd pensionipõlve pidav naine aitab praegu neid, kellel on abi vaja, nii samas külas, kus ta ise elab, kui ka naaberkülades.

Nii on Opi-Jurna Liia näiteks Tehvena memme Aino Kipperi igapäevakülaline. Liia toob vanaperenaisele postkastist ajalehed, söödab laudas kanad ja kuke, kühveldab värskelt sadanud lumme õueteed ja -rajad sisse.

“Ma olen puudega inimene. Selle eest saan ma natuke abiraha. Kui poleks Liiat, jääks see raha lume sisse kinni. Tema on meie ema Teresa, kes tee lahti ajab,” rääkis Aino-memm.

Kui Tehvena köögis lehed loetud, lahkavad kaks naist päevaprobleeme. Aino haiglasoleku ajal hoidis Liia talu majapidamise tipp-topp korras.

Suurt kinki väärt

Mida võiks jõuluvana Eestimaa uhkusele kinkida? “Ta on nii suurt kinki väärt, et selle väärtust ei oska ma hinnata. Tähtis on, et tal jätkuks samasugust erku meelt, heatahtlikkust, suurt ja sooja südant,” soovis memm oma igapäevasele aitajale.

Orissaares kiirabiautojuhina töötav poeg Urmas ja Baltic Workboatsis töötav tütar Marvi iseloomustasid oma ema kui väga head ema, kes on alati abivalmis.

“Ta ei ole kedagi otseselt tulest või veest päästnud, aga ta üritab nii palju, kui jõuab, teisi inimesi aidata,” rääkis Urmas, lisades samas, et neil on hea meel, et ema tegevus ei ole jäänud tähelepanuta.

Tütar Marvi ütles, et teiste aitamine on ema loomuses. “Ta võib jätta oma tööd pooleli ja läheb sinna, kuhu teda oodatakse ja kus teda rohkem vajatakse,” lausus Marvi.

TV3 reporter Eve Heinla kiitis kordaläinud päeva. “Väga tore on olnud, siin võib terve päeva olla,” muheles ta, lisades, et kümnest loost pooled on juba valmis. “Tallinna inimesed ei esita nii palju kandidaate, maal märgatakse inimesi enda kõrval rohkem,” märkis ta.

“Eestimaa uhkuse” gala on TV3 eetris pühapäeval, 30. detsembril.

Ivika Laanet, Aare Laine

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 369 korda, sh täna 1)