Taritus meenutati kirjanik Endla Tegovat (4)

Taritus meenutati kirjanik Endla Tegovat

TÕELINE MAA SOOL: Kaua aega Taritu rahvamaja juhtinud Linda Laht meenutas Tõelist Maa Soola Endla Tegovat lausa ülivõrdeis. Foto: Aare Laine

Taritu raamatukogu juhataja Urve Vakker andis eelmise nädala reedel omakandiinimestele ülevaate õpetaja ja kirjaniku Endla Tegova (26.XI 1922 – 16. III 1987) pedagoogikaalasest tegevusest ning loomingust.

Rahvamaja teise korruse saalis said huvilisted vaadata näitust Tegova kirjutatud romaanidest. Raamatukogu varamust olid eksponeeritud “Tunglejad”, “Humalaaias”, “Põlvili” ja “Laulatatud”. Huviga lugesid kirjanduspäeva külalised aastakümnete tagustest ajalehtedest Endla Tegovast kirjutatud artikleid.

Seitse aastat omaaegses Taritu 7-klassilises koolis emakeele ja kirjanduse õpetajana töötanud sarmikat daami meenutasid nii tema kunagised kolleegid kui ka õpilased.

Parimas loomeeas taevastele radadele lahkunud Endla Tegovat võib julgesti nimetada maa soolaks. Tema kirjutatud näidendeid, estraadistseene ja luuletusi kanti ette omaaegsetel isetegevuse ülevaatustel.

Sageli hinnati Tegova kirjutatud ja ka lavastatud estraadikavad ülevaatustel parimaiks. Kirjaniku sõnaseadmise oskusest tõid kokkutulnud mitu vaimukat näidet.

Kohalikku kultuuriellu jättis Endla Tegova sügava jälje lavastajana. Näitemängude kogenud lavaletoojat tuletasid Taritus hea sõnaga meelde nii neis tükkides mänginud harrastusnäitlejad kui ka laval toimunust publiku hulgas elamuse saanud inimesed.

Taritu rahvamaja juhataja Aili Salong esitas Endla Tegova luulet. Üksmeelselt jõuti tõdemuseni – Endla Tegova oli omal ajal üks loetavamaid Saaremaa kirjanikke.

Endla Tegova populaarsus ei ole aastatega kahanenud. Siiani laenutatakse raamatukogudest tema romaane.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 358 korda, sh täna 1)