Lugu 1: Nõmme külasid suurlinna tuled ei peibuta

Lugu 1 Nõmme külasid suurlinna tuled ei peibuta

ARMASTAVAD MUUSIKAT: Kaarma valla Nõmme küla elanikud Leida ja Kalju Vendel peavad muusikast lugu. Foto: Sander Ilvest

Õues vilistav jäine tuul annab märku lähenevast talvest. Suured vihmapiisad potsatavad autoaknale. Sõidame koos fotograafiga otsima kolme ühenimelist, Nõmme küla.

Mõeldes, et kes see sellise ilmaga ikka väljas ringi liigub, saame üllatuse osaliseks. Leisi vallas Nõmme külas seisab külateel kamp noori. Teepervel kraavis auto. “Soh, mis teil siin juhtus?” küsime.

“Ah, sai öösel veidi rallitud, aga me ei ole siit külast. Me oleme Pammast,” kuuleme vastuseks. Poisid, kellest ühel ka nina veidi kannatada saanud, lisavad uhkelt, et olid esmaspäeva tähistanud. Aga näe, täna juba teisipäev.

Küsimusele, kas nad käisid pruute otsimas, vastavad noored mehed muigamisi, et ega siit pole keskit võtta, aga kui hästi otsida, siis mitme küla peale ikka leiab ka. “Hakkavad otsa saama, isegi vanatüdrukuid pole,” ei ole nad teps mitte suu peale kukkunud.

Üks Nõmme küla poiss on neile appi tulnud. Lähedal asuvas talus elav Jaan Ränk aitab kraavi läinud autot teele tõmmata nii nõu kui jõuga. Jaan on 22-aastane ja õpib Kehtna tehnikumis masinaehitust.

“Ma usun, et jään siia külla edasi, siin olen ma sündinud ja kasvanud. Kes mind mujal ikka ootab,” räägib Jaan. Lisab, et külas ruulib ikka vanem generatsioon, noori on vähe. Ise on ta parajasti sattunud korra koolist koju käima, et vanemaid aidata.

Maaelu juures paelub Jaani vabadus ja rahu. “Seda mürglit on igal pool mujal küll. Olen olnud suurlinnas, aga ei taha,” lööb ta käega. Nõmme külal oma nime tõttu tema sõnul suuri segadusi olnud pole, küll on aga kirjad sarnaste perekonnanimede tõttu vahetusse läinud – tema isa Vello ja Leisis elava Vello Ränga kirjad.

Sätime end minekule, aga küla keskel asuvas bussipaviljonis trehvame kokku külavanem Jaan Aardamiga. Meie keskusteluga ühineb ka teine Jaan, ikka see Jaan Ränk.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 218 korda, sh täna 1)