Kuidas Vaba Riik Saaremaale tuli

Kuidas Vaba Riik Saaremaale tuli

KAITSELIITLASED MARSSIMAS: Kuressaare Lossi tänav aastal 1920. Võimalik, et veebruaris, vabariigi aastapäeva puhul. Foto: Saaremaa muuseum

6. detsembril möödub 94 aastat päevast, mil Saaremaalt lahkusid viimased keiserliku Saksamaa sõdurid. Oli aasta 1918, I maailmasõda äsja läbi saanud, okupatsioon lõppenud ja oma riiki asus kaitsma äsjaformeeritud uus jõud, Kaitse Liit.

Kuidas möödusid ärevad novembri- ja detsembripäevad Saaremaal, milliseid tõkkeid tuli ületada esimese ülema kapten Johannes Poopuu juhitud Saarte Kaitse Liidul võimu ülevõtmisel Ajutisele Valitsusele?

Esimene tõrge tekkis Tallinnast Saaremaale saadetud kapten Poopuul juba Haapsalus, sest laevaühendus saartega oli katkenud. Siiski õnnestus lõpuks laev välja kaubelda ja 17. novembril Muhusse sõita.

Eesti lipu all Kuivastu sadamasse sõites oli sääl paar Saksa soldatit vastus, kes aga maaleminemist ei takistanud ja uudishimuga uut Eesti lippu silmitsesivad ja mitme asja üle pärisivad. Kuivastus tutvustati kohalikke elanikke sündmustega Tallinnast – eesti iseseisvast riigist ja jagati mitmesugusi ajutise valitsuse üleskutseid ja määrusi laiali. (Kaldkirjas tekst on kirjatoimetaja Saare märkmed – toim.)

Muhus Viira külas peatasid kapten Poopuu Saksa sandarmid, kes nõudsid saksakeelseid pabereid ja palusid end kohalikku komandantuuri esitlema minna. Siiski lasti meestel peagi edasi sõita. Kapten Poopuu tegi peatuse Muhu-Suure vallamajas Piiril, kuhu teda oli tervitama kogunenud hulk kohalikke. Ei puudunud vaimustust ei vanal ega noorel. Vanad eided pisarsilmi pigistasivad kapten Poopuu kätt, kes esimese teate võera ikke alt vabastamise üle tõi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 200 korda, sh täna 1)