Kas Venemaa linnaväljakutelt kaovad Lenini kujud?

Kas Venemaa linnaväljakutelt kaovad Lenini kujud

IKKA AU SEES: Võib oletada, et ainus koht, kus Lenin on endiselt au sees, on Moldova separatistlik Transnistria piirkond. Hiljuti avati seal Benderi linnas pidulikult uus Lenini värvitud monument. Foto: internet

Hiljaaegu käidi Venemaa riigiduumas välja üllatuslik idee – mõnede duumasaadikute arvates on saabunud aeg ette võtta linnade ja asulate n-ö deleniniseerimine. Seda ideed on toetanud ka võimupartei Ühtne Venemaa.

Tundub, et lõpuks ometi on suurel Venemaal hakanud ajad ja ka kangelased muutuma. Nimelt on mõned meie idanaabri mõjuvõimsad poliitikud välja käinud idee, et 1917. aasta Oktoobrirevolutsiooni liidri Vladimir Iljitš Lenini monumendid on moest läinud. Seetõttu on nad teinud ettepaneku need pea igas Venemaa linnas ja asulas seisvad skulptuurid lihtsalt ära koristada.

Mahavõetud kujud tuleks paigutada kas muuseumidesse või siis rajada spetsiaalsed alleed, kus peale Lenini kujude eksponeeritaks ka teisi ajaloolistele isikutele püstitatud mälestusmärke.

Kõigest sellest rääkis Venemaa ingliskeelne uudistekanal Russia Today.

Ettepaneku Lenini monumendid kõrvaldada tegi Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei duumasaadik Aleksandr Kudrjumov. “Saabunud on aeg vabaneda Lenini alatisest kohalolekust meie linnades ja asulates,” ütles duumasaadik telekanalile antud intervjuus. Tema sõnul tuleks alles jätta vaid need mälestusmärgid, mil on kas või mingigi kunstiline väärtus.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 146 korda, sh täna 1)