Isand Tampuu kellakogus tiksub aeg seinu mööda

Isand Tampuu kellakogus tiksub aeg seinu mööda

LAULAB IGA TUNNI AJA TAGANT: Vaino Tampuu näitab Hiina kella, mis laulab iga tunni aja tagant. Kell 19 näiteks laulab “Olin kaevur kord Montanas…”. Foto: Sander Ilvest

Kas kujutate ette, et satute kellegi koju, mis on nagu muuseum? Just selline tunne tekkis Valjala vallas elava Vaino ja Ellen Tampuu koduuksest sisse astudes. Siin tiksub ligi 100 erineva kujuga ja eri stiilis seina-, käo-, laeva- ja lauakella, igaühel neist oma lugu. Kusjuures enamik neist on kenasti töökorras.

“Mina ei ole arvu taga ajanud, vaid kogunud just erilisust,” ütleb Vaino Tampuu, meenutades, et kõige esimese nõukogudeaegse seinakella ostis ta 1950-ndatel aastatel 1 rubla ja 80 kopika eest.

Edasi-tagasi liikuvate kelmikate mustade kassisilmadega kell, millel neli hammasratast sees, on mõnele lapsele vahel isegi hirmu nahka ajanud. Sellest kellast alates hakkaski kellakogu tasapisi kasvama. Vaino Tampuu näitab meile tõelist haruldust, Saksamaa Schwartzwaldi piirkonna jahilossi kaminakella, millel puudub vaid kella kattev klaaskuppel.

Schwartzwaldi kellafirma pälvis oma esimese medali 1835. aastal. Vaino kell pärineb arvatavasti 19. sajandi lõpust.

Kellakorpuse alus on puidust, korpus ise on aga pronksivalu. Haruldase kaminakella peal on kujutatud jahimees, allpool loomad ja jahipaun. “See on selle poolest kõige huvitavam, et ta käib praegu ja käib veel sada aastat,” muheleb Vaino Tampuu. Rariteetse kella, mille sisu oli niivõrd hästi säilinud, muretses ta endale osade kaupa.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 451 korda, sh täna 1)