Kihelkonna koolis taastati seinamaalingud

Kihelkonna koolis  taastati seinamaalingud

UUENDATUD SEINAMAAL KIHELKONNA KOOLI KORIDORIS: Veerandsada aastat tagasi kooli seinale maalitud Oju majaka stiliseeritud kujutist värskendasid OÜ Rändmeister restauraatorid vabatahtliku tööna. Foto: erakogu

Septembrikuust Kihelkonna kirikus lage taastanud firma Rändmeister restauraatorid värskendasid Eeva Mölderi juhtimisel vabatahtlikult ka Kihelkonna põhikooli koridorides olevad seinamaalid.

Mölderi sõnul on maalide näol tegemist täiesti juhusliku asjaga. “Aga midagi neis siiski on,” kinnitas restauraator. Parandustöö võeti ette tänu sellele, et kirikuremontijad käisid koolis lõunat söömas. Siis pöördus nende poole kooli direktor, et pärida kooli seinamaalingute väärtuse kohta.

Et tegemist oli restauraatorite jaoks omapäraste uudisteostega, viidi läbi esmased uuringud. Töötajaid küsitledes selgus, et maalid valmisid 1986/87 üliõpilasmaleva rühma ühistööna. Nimelt koosnes rühm kunstiinstituudi tudengitest.

Lisaks avastasid spetsialistid, et ühes seinas on värvikihi all peidus Lenini pea kujutis. Seda loomulikult veel välja puhastama ei hakatud. Küll aga puhastati teised maalingud ja tehti värviparandusi.

Muinsuskaitseameti vaneminspektori Rita Peirumaa meelest on tegemist ajastu märgiga, aga kaitse alla ta neid võtta ei kavatse. Samas oleks ta huvitatud infost samalaadsete maalingute kohta mujal Saare maakonna hoonetes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 312 korda, sh täna 1)