Arboristid teevad südalinna puudele ilulõikust

Arboristid teevad südalinna puudele ilulõikust

Foto: erakogu

Sel nädalal võib Kuressaare kesklinna suurematel puudel näha turnimas helkurvestide ja kiivritega varustatud mehi. Tegemist on arboristidega, kes teevad linnavalitsuse tellimusel puudele vajalikku hoolduslõikust.

Kuressaare heakorra- ja haljastuse spetsialist Katrin Reinhold tõdes Saarte Häälega kõneledes, et kavas on teha hoolduslõikust ja korrastada mitmete tänavapildis oluliste suuremõõtmeliste põlispuude võrasid, mida on äärmiselt keerukas teha, omamata arboristitöö professionaalseid oskusi.

Kaamerasilma ette jäid arboristid Kitsal tänaval Saaremaa kaubamaja külje all puu otsas. Sealne puuvõra lõikus ei ole Reinholdi sõnul kindlasti mingi eeskujumudel ja sellist lõikust ei tohi mingil juhul ette võtta terve puu puhul. “Seal on puu loomuomane võrakuju varem juba osaliselt rikutud ja seda pöördumatult,” selgitas haljastusspetsialist, kelle sõnul eemaldati seal seetõttu vaid kuivanud ja ohtlikud oksad.

Katrin Reinhold märkis, et kindlasti on mõistlik oma kinnistul asuvate puude hoolduslõikusel kasutada professionaalide abi, kes aitavad eelkõige õigeid otsuseid langetada, selle asemel et inimene ise puu välimuse oskamatusest rikuks.

Reinholdi sõnul saab seekordse ettevõtmise käigus hooldatud kümmekond südalinnas kasvavat suuremat puud. Vajadusel saab seda tööd aga korrata ja tellida arboristid ka ülejäänud hooldust vajavaid puid üle vaatama. Ta nentis, et Kuressaare Linnamajandus hooldab küll tegelikult linnas kasvavaid puid üldjuhul ise, kuid päris paljud puud vajavad siiski arboristide spetsiaalseid oskusi ja varustust.

Katrin Reinhold lisas, et kellel on vähegi huvi arboristide töötamist või kasulikke töövõtteid jälgida, võib puu juures askeldavatele arboristidele ligi astuda ja nõu pärida. “Selleks et ei asutaks ise kergekäeliselt puid lõikama ja kujundama nii, et mädanikele oleks antud vaba tee,” märkis ta.

Arboristide tööd koordineerib Heiki Hanso Arborest OÜ-st.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 302 korda, sh täna 1)