Väiketootjad liituvad märgi kasutajatega

Väiketootjad liituvad märgi kasutajatega

SIIRUPI EHEDUST KINNITAB SAAREMAA MÄRK: Leedri küla Orbu talus keedavad kadakasiirupit Tiia Holm, Liisi Kuivjõgi ja Maret Künnap. Foto: Tõnu Veldre

Esmaspäeval kogunesid toiduaineid tootvad Saaremaa väikeettevõtjad Saarte Sahvris, et arutada võimalust liituda taaselustatud Saaremaa märgiga.

Seni on märgiga liitunud suurtootjad, nagu Saaremaa piimatööstus, Karja pagari-äri, Saaremaa lihatööstus, Saare Leib, Ösel Fish jt. Saaremaa märk tootepakendil annab ostjatele teada, et tegemist on saaremaise tootega. Ahti Kuris Saarte koostöökogust selgitas, et märk on ostjale garantiiks, et tegemist on kvaliteetse Saaremaa tootega, mille valmistamisel on kasutatud maksimaalselt kohalikku toorainet.

Toidukaupa, mis tahab märki kanda, hakkab kontrollima Saaremaa turundusühing ning selle juht Karen Allas usub oma sõnul, et tegemist saab olema usaldusel põhineva järelevalvega. “Kindlasti ei hakka me tegema äkkvisiite tootjate juurde. Väiketootja ei saa endale lubada klientide pikemaajalist petmist,” sõnas ta. Pealegi on toidutootjad pidevalt veterinaar- ja toiduameti järelevalve all.

Allas kinnitas, et Saaremaa tootjad reeglina e-aineid ei kasuta. Tooraine on kohalik, millele pole vaja lisada värvi- ja lõhnaaineid. Vähemalt turundusühingu liikmed vahetavad omavahel toorainet, kui mingist asjast nappus kätte tuleb.

“Seda ei ole, et minnakse Rae poodi Hispaania maasikaid ostma, kui oma suvel varutud marjad otsas,” andis ta garantii. Siiski ei suuda väiketootjad tagada oma toodetele ühesugust maitset ja värvi. Näiteks annavad erinevad õunasordid erinevat värvi mahla. Samuti on osa õunu hapumad ja teised magusamad. Ahti Kuris tõmbas seejuures paralleeli veinidega, mille erinevad aastakäigud on samuti kõikuva kvaliteediga.

Väiketootjad ei plaani oma toodetega jõuda suurte kaubanduskettide lettidele. Nende tooteid saab osta näiteks Saarte Sahvrist ning Saksa ja Kiratsi külapoest. Samuti käiakse oma tooteid müümas laatadel ja messidel. Karen Allas möönis, et kohalik toit ei ole ainuvõimalik toit.

“Ka banaani võib süüa, kui tahetakse,” oli mahetoidu propageerija leebe. Suurlinnade, nagu Tallinn, kohta arvas ta seejuures, et midagi peavad nad seal ju sööma, kui nad just ise rõdul kartulit ei kasvata.

Ahti Kuris kinnitas aga, et tema ei pea paljuks sõita korra nädalas 30 kilomeetrit Saksa poodi, et perele kohalikku toitu osta. Toiduainete väiketootjaid, kes võiksid oma kaubal Saaremaa märki kasutada, arvas Allas olevat kaks-kolmkümmend.

Firmad, kellel on õigus kasutada oma toodetel kaubamärgina registreeritud Saaremaa märki, kantakse vastavasse registrisse loodaval kodulehel. Lisaks käivitatakse nn vihjeliin, kuhu saab märgiga toodete kohta tagasisidet jätta.

Ahti Kuris lubas, et ebakorrektsete tootjatega käitutakse resoluutselt ja kui rikkumised korduvad, võetakse märgi kasutamise õigus ära. Info märgi kohta pannakse ka kõikidesse Saaremaa kohta käivatesse turismimaterjalidesse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 714 korda, sh täna 1)