Suur teatriõhtu näitas elu läbi tantsu

Suur teatriõhtu näitas elu läbi tantsu

NUKUD ÄRKAVAD ELLU: Võitjalavastuses puhuti elu sisse (vasakult) Barbie’le (Anna-Maria Vara), Kaltsunukule (Gita Siimpoeg) ja Kenile (Siim Pildre). Foto: Gert Lutter /KG

Üks novembrikuu neljapäev on alati oodatud. Kuressaare gümnaasiumi Suure Teatriõhtu neljapäev. Seekord juba 14. korda ja taas uut laadi teatrit näidates.

Pealkirja “Lugu läbi tantsu” selgitas eestvedaja Marit Tarkin sooviga näha laval veidi rohkem liikumist, mitte vaid jutuvada.

Noored teatriinimesed võtsid õpetaja sõnal sabast ning kümnest etendusest alles kuuendal oli kuulda ka mõnd repliiki. Seni oli ainult tants.

Tantsu oli igasugust: oli varjuteatrina esitatud tantsu, oli pimedas helendavate nägudega tantsu, oli lindu imiteerivat tantsu, oli robottantsu, oli peotantsu. Kuigi alati ei jõudnud esinejate sõnum tantsu kaudu detailselt kohale, ei saa noorte fantaasiarikkuse ja mängulusti üle kurta. Sekka ka üks täiesti sõnaline etendus, kus tantsuelemendiks vaid lendu tõusev lind. Tekstiks legendaarne “tuleb neiu, ühelt poolt, kiviga”.

Igal teatriõhtul on (räägin enda kui žüriiliikme 10 aasta pikkusest kogemusest – R. V.) nii, et mingi etendus on lihtsalt teistest mõjuvam. Ei saa alati öelda, et parem, aga mõjuvam. Seekord pakkus selle äratundmise 11.c klassi etendus “Mängi elu”, kus kahe väikese tüdruku mängukannide elluärkamine jõudis lõpuks tänapäeva hetkeolukorra kajastamiseni.
Tuleb nõustuda KG vilistlase ja teatriõhtu omaaegse, heas mõttes staarlavastaja, nüüdse koreograafi ja žüriiliikme Helena Piheli sõnadega kooli lehele, et kui tema oleks selles vanuses näinud koreograafiat sellise silmaga nagu parima lavastaja tiitli pälvinud Laura Oolup, siis sellele mõtlemine teeb lausa kadedaks.

Võiduetenduse “Mängi elu” kohta toodi välja ka see, et tükk oli igati tervik. Etendus püsis raamides ja kulges laval loomuliku jadana.

Teatriõhtu laureaatideks tunnistati 12.a klassi etendus “Polnud midagi olemas, ainult praegune aeg”, 10.a “Tants läbi aastate” ja 10.c “Klassika”. Näitlejapreemiad said Riin Oeselg, Martin Õisnurm, Raiko Tõhk ja Heelika Aavik.
Ja muidugi etenduste vahelised sketšid, mille lavastaja oli õpetaja Marit Tarkin ise ja mida esitas Kuukiviklubi-nimeline kooslus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 528 korda, sh täna 1)