Tarbijad ei kiirusta elektrilepingu sõlmimisega (12)

Tarbijad ei kiirusta elektrilepingu sõlmimisega

VALMIS SELGITAMA: Eesti Energia Kuressaare klienditeeninduses töötav Loore Anis on lahkesti nõus inimestele elektripakettide valikul nõu andma. Foto: Sander Ilvest

Jaanuarist avaneb Eesti elektriturg ja tarbijate leping senise elektrimüüjaga lõpeb automaatselt. Iga tarbija saab enne turu avanemist sõlmida uue lepingu ise valitud müüjaga. Seni on lepingu sõlminute arv jäänud aga suhteliselt tagasihoidlikuks.

Enamike elektrifirmadega saab lepinguid sõlmida septembrist. Eesti Energiaga on käesolevaks hetkeks sõlmitud üle Eesti 81 000 lepingut. Elektrimüügi kommunikatsioonijuhi Katriin Loorentsi sõnul usuvad nad, et aktiivseim lepingusõlmimise periood jääbki nüüd novembri lõppu ja detsembri algusse. Samuti ennustavad elektrifirmade esindajad teist sõlmimise lainet järgmise aasta veebruaris, pärast seda, kui kliendid on kätte saanud esimesed “šokiarved”.

Nimelt kui tarbija enne turu avanemist müüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni – klient jääb üldteenusele, mis põhineb aga börsihinnal. “Börsihinna üks eripärasid on see, et keegi ei saa täie kindlusega väita, kui palju maksab elektrienergia hulgiturul. Näiteks võib talvise ja kevadsuvise kuuhinna vahe olla pea kahekordne,” nentis Loorents. Kuressaare büroo konsultandi Milena Väli arvates peakski inimestele selgitama, et need, kes lepingut ei sõlmi, jäävad üldteenusele. Ta lisas, et see ei ole tõenäoliselt soodsaim viis elektriostuks.

Kindlasti on aga neid, kes praegu lepingut sõlmida ei soovi. Imatra elektriäri juht Sven Pitkve leiab, et inimestele on asjata peale pandud surve, nagu peaks leping olema sõlmitud 10. detsembriks: “Inimesed võivad vabalt jääda alguses üldteenuse tarbijaks ning siis hiljem endale elektripaketi valida.”

Selles, et lepingu sõlmimisega ei kiirustata, mängib Pitkve sõnul kindlasti rolli avaliku elu tegelaste soovitus oodata ja tutvuda kõikide pakettidega. Teine põhjus võib olla, et inimestel ei ole toimuvast veel selget ülevaadet, mistõttu on otsustatud esialgu ootele jääda ja olukorraga põhjalikumalt tutvuda. Milena Väli tõdes, et enamik kliente soovib pakettide osas nõustamist. “Tarbijad ootavad viimase hetkeni lootuses, et konkurents surub hinnad alla. See on igati mõistlik,” märkis 220 Energia müügijuht Vahur Kukk.

Samas hoiatas Elektrumi avalike suhete spetsialist Priit Pruul liiga pikalt ootamise eest, sest nn viimase hetke pakkumisi ei pruugi tulla.

Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest – elektrihinda. Kodutarbijad saavad hetkel valida seitsme elektrimüüja vahel. Elektrimüüjad ja muu info leiab riiklikult veebilehelt avatud2013.ee, kust saab turu avanemise kohta erapooletut teavet.

Geili Heinmaa

Inimesed on viivitanud paremat hinda lootes

Elektrumi avalike suhete spetsialist Priit Pruuli hinnangul on inimesed lootnud sellele, et mida kauem nad ootavad, seda paremaks muutub hind. “Tõsiasi on aga see, et talv on ukse ees ja see tähendab reeglina ka seda, et elektribörsil muutub elektrihind kõrgemaks, kuna tarbimine suureneb meie laiuskraadil just talveperioodil, mil päevavalgust on vähe ja hooneid tuleb kütta,” tähendas ta.

Liiatigi ei näe 2013. aasta prognoos ette elektrihindade langust elektriturul, pigem on see trend vastupidine. “Hetkel on aga turuhind veel võrdlemisi soodne, mistõttu tasub elektrihind fikseerida ning olla vähemasti lepinguperioodi jooksul kindel, et hind püsib muutumatu,” soovitas Pruul. Elektrumi kõneisiku hinnangul on raske öelda, kas päris viimasel hetkel keegi elektrimüüjatest sooduspakettidega välja tuleb.

Ta märkis, et paljud, kelle elektritarbimine pole väga suur, jäävad kindlasti ka üldteenusele, mis on eeldatavasti kõige kallim hind, millega võib elektrit ostma hakata. “Olen kuulnud, et nii mõnedki mõtlevad, et ootavad selle esimese üldteenuse elektriarve ära ja vaatavad siis, mis saab,” osutas Pruul. Meelde tuleks aga jätta, et elektrimüüjat saab vahetada ainult esimesest kuupäevast ja otsus peab olema tehtud tegelikult 21 päeva varem. Juhul, kui üldteenusele jääjad ootavad 9. veebruaril ära selle esimese arve ja leiavad, et oleks võinud ikkagi valida ja hakkavad siis otsima, saavad nad tegelikult sõlmida lepingu, mis hakkab kehtima alles 1. aprillist. Nii et kolm kõige külmemat kuud, mil elektrihind börsil on eeldatavasti kõige kõrgem, jäävad selle nii-öelda katsetamise sisse, mistõttu on soovitatav siiski valida endale ise elektripakett. “Leian, et kasulikum on vähemasti midagi valida nüüd, kus see on ka esimest korda reaalselt võimalik, kui et lihtsalt mugavusest üldteenuse peale jääda.”

Kertu Kalmus

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 728 korda, sh täna 1)