Lugeja kiri: Meenutades Endla Tegovat (3)

Pühapäeval, 25. novembril tähistas Saaremaa Raamatuklubi kirjanik Endla Tegova 90. sünniaastapäeva.

Kirjaniku elulugu tutvustas Ellen Õnnis. Ta luges ka katkendeid romaanist “Tunglejad”, mis suurepäraselt iseloomustavad kirjaniku loomislaadi. Ka tutvuti romaanidega “Laulatatud” ja “Põlvili”.

Üldse on Tegovalt ilmunud neli romaani, mis kõik on romaanivõistlustel auhindu saanud. Romaani “Laulatatud” teemal võttis sõna ka Ants Tasa, märkides, kui oluline oli ja on probleem – külade tühjenemine. Sel ajal aga oli inimesi, kes maaga olid nagu laulatatud, igavese armastusega laulatatud. Ka meenutas Ants ühiseid üritusi ajalehe Kommunismiehitaja kirjandusringi päevilt, kus Tegova väga aktiivselt osales.

Allakirjutanu aga oli Tegova mõnest romaanist välja noppinud elutõdesid ehk aforisme ja tutvustas neid kõigile. Ka jagasin ma oma mälestusi kirjanikust, sest kohtumisi oli olnud palju – küll kirjandusringis, lihtsalt linnatänavail ja kirjaniku kodus.

Endla Tegovat meenutasid hea sõnaga veel Hariessa Saamel, Maimu Sõrm ja Heldi Lember. Oli ju Endla olnud kunagi ka raamatuklubi president ning teinud seda tööd suure huvi ja võimega.

Ühiselt leiti, et Endla Tegova oli isiksus, kelle sarnast Saaremaal teist ei ole olnud ega ole. Ta kirjanikunatuur oli ülivõimas. Inimesena südamlik, tark, humoorikas, särav naine, kogu eluks teda tundnutele mällu sööbinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 222 korda, sh täna 1)