KGB jälgis “Kennedy tapja” eraelu seina sisse paigaldatud salasilma abil (1)

KGB jälgis Kennedy tapja eraelu seina sisse paigaldatud salasilma abil

PEREÕNN: Lee Harvey Oswald (sünd 1939) kohtas oma tulevast abikaasat, farmaatsiatudeng Marina Prussakovat (sünd 1941) Minskis 1961. aasta märtsis. Sama aasta aprillis noored abiellusid. 1962. aasta veebruaris sündis tütar June Lee. 1962. aasta suvel lahkus Oswaldite pere Nõukogude Liidust ja asus elama USA-sse Dallasesse. See pilt Lee Harveyst, Marinast ja nende vastsündinud tütrest on tehtud 1962. aasta kevadel. Foto: internet

Üleeile, 22. novembril möödus 49 aastat Ameerika 35. presidendi John Fitzgerald Kennedy mõrvamisest. Tänaseni on see tapatöö jäänud ajaloo üheks suuremaks saladuseks.

Igale ajaloohuvilisele peaks olema teada, et ametliku versiooni järgi tulistas presidenti Lee Harvey Oswald – ameeriklane, kes oli enne seda kaks ja pool aastat põgenikuna elanud Nõukogude Liidus ja kes naasis kodumaale koos venelannast abikaasa Marina ja 1962. aasta veebruaris sündinud tütrega.

Oswaldi elu lühike nõukogude periood on jäänud valgeks laiguks paljude ameerika ajaloolaste jaoks. Tõenäoliselt just seepärast nad kahtlustavadki, et Oswald oli KGB agent. Kõigest sellest on järeldatud, et XX sajandi ühe skandaalsema kuriteoga oli seotud Nõukogude Liidu julgeolekuteenistus.

Pärast külma sõja lõppu avalikustasid Valgevene eriteenistused Oswaldi kohta koostatud toimiku. Toimikus olevatest dokumentidest selgub, et Oswald oli ise KGB terava tähelepanu all.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 440 korda, sh täna 1)