Fotograaf, kellest pole fotot

Fotograaf, kellest pole fotot

AJALUGU: Ka fotograaf Theodor Jasneril ja tema fotodel on roll selles, et me teame, kuidas näiteks Kuressaare linnapark sada aastat tagasi välja nägi. Ka see fragment on Jasneri postkaardist. Foto: Saaremaa muuseum

Teisipäeval möödus 150 aastat Kuressaare omaaegse fotograafi ja postkaartide kirjastaja, aga ka muidu tuntud seltskonnategelase Theodor Jasneri sünnist. Tuntud mees küll, kuid ühtegi fotot pole temast vähemalt Saaremaa muuseumis olemas. Saarte Hääle fotograaf lausus selle peale muiates, et kes see fotograafi ikka pildistab.

Theodor Jasner sündis 20. (vkj 8.) novembril 1862. aastal Kuressaares ehitusmeister Jaak Jasneri ja ta õmblejannast naise Anna (sünd Olup) esiklapsena. Vanemad olid küll maalt pärit, isa Lümanda vallast Leedri külast, ema Pärsamalt, kuid abiellumise ajal olid mõlemad juba Kuressaare St Laurentiuse koguduse eesti pihtkonna hingekirjas. Laulatus toimus 14. (vkj 2.) mail 1861.

Theodori lapsepõlvest pole peaaegu midagi teada, peale fakti, et 1876. aastal läks ta kohaliku gümnaasiumi VI klassi. Kuid juba järgmisel aastal oli nooruk sunnitud vanemate rahaliste raskuste tõttu kooli pooleli jätma. Kasvas ju peres veel kaks nooremat õde Marie Louise (sünd 10.09.1865, abiellus 1888. a kapten Karl Perkeriga) ja Caroline Juliane (sünd 15.04.1867, abiellus 1899. a kreisipolitsei sekretäri Aleksander Haameriga).

Endel Püüa

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 339 korda, sh täna 1)