Linnatöötajate palgatõusu suurus seni veel lahtine (13)

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu kinnitas neljapäeval linnavolikogu liikmetele esinedes, et ka tuleval aastal soovitakse veidigi taastada linnasüsteemi töötajate masu ajal 18% võrra kärbitud palku, kuid kui palju, on veel lahtine.

Tänavu kergitati palku 5 protsendi võrra. “Palkade taastamise protsendist 2013. aasta eelarves on hetkel kõnelda ennatlik, kuid me tegeleme sellega päris tõsiselt. Nii palju infoks, et ühe protsendi taastamine tekitab lisaraha vajaduse ligi 44 000 eurot,” rääkis linnapea Mäetalu oma ettekandes.

Linnapea tunnistas, et suurte soovide ja ootuste elluviimine on 2013. aastal nappide vahendite tõttu kujunemas keeruliseks: “Eelarve tuleb väga keeruline, vaata et viimaste aastate üks raskemaid.”

Mäetalu tõi välja, et tuleva aasta eelarves prognoositakse tulumaksu laekumise kasvuks võrreldes 2012. aastaga 3 protsenti enam ehk 450 000 eurot rohkem. Tulumaks moodustab 92–95% linnaeelarve tuludest. Maamaksumäära tõstmine annab juurde umbes 73 000 eurot ja Saaremaa Gol-fi AS-i osalusest loobumine 73 500 eurot, rääkis linnapea.
Linnavalitsus arvestab eelarve tulupoolele ka linnastaadioni rekonstrueerimistööde maksumuse omaosaluse katteks võetava 550 000-eurose laenu. Kokku kasvaks eelarve seega 1,15 mln euro võrra.

“Justkui suur summa, kuid arvestades uusi kulutusi, on tulu kasv siiski väike,” nentis Mäetalu, kelle sõnul vähendab kodualuse maamaksu vabastus eelarve tulusid umbes 118 000 euro võrra ning elektrituru avanemise lisakuludeks prognoositakse ca 60 000 eurot.

Lisaks tõi linnapea välja, et linnavalitsus võib tuleval aastal ilma jääda riigipoolsetest hariduse investeeringutest 41 500 euro ulatuses ning samuti kahaneb tulupool 64 000 euro võrra Kuressaare Soojusest dividendide välja võtmata jätmise tõttu.

Ka on linnavalitsus tavapäraselt läinud uude aastasse alati ca 200 000-eurose eelarvejäägiga. Sel aastal seda pole, sest Saaremaa Golfist väljumise kulud ulatusid just nimelt sellesse suurusjärku. Lisaks staadionile investeeritakse tuleval aastal vähemalt 70 000 eurot Kuressaare linnuse silla ehitusse, linna 450. juubeliaasta tähistamine võtab 60 000 eurot.

“Kui suuremad numbrid, jättes praegu välja palgaprotsendi, kokku lüüa, saame kulu suurenemise 1,22 mln eurot. See on tulupoolest suurem ligi 70 000 eurot,” rääkis Mati Mäetalu. “Kui mõelda siia juurde, et majandusanalüütikud ennustavad järgmise aasta teisest poolest taas majanduselu jahenemist, saame nentida, et olukord 2013. aasta eelarve koostamisel ei ole kerge, valikud kujunevad keerulisteks ja rasketeks.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 781 korda, sh täna 1)