Säärel nähti pasatraati (1)

Säärel nähti pasatraati

Foto: Mati Martinson

Kolmel päeval on linnuvaatlejad Sõrve sääre tipus jälginud haruldast eksikülalist meie kandis – vaenukägu. Rahvasuus ka toonetutiks ja pasatraadiks kutsutud uhke peatutiga pikanokaline lind on levinud nii Euraasias kui ka Aafrikas. Eestis on ta aga haruldane. 

Umbes tuvisuurune rändlind eelistab elada parkides ja kultuurmaastikel. Pesa teeb ta kas puuõõnde või mõnda teise varjulisse paika. Levinud pesitseja on ta Lätis. Ilmselt sealt Sõrves märgatud isend Säärele sattuski.

Sõrve linnujaama juhataja Mati Martinsoni sõnul urgitses lind nende õuel maapinnast nokaga putukaid ja pistis muu hulgas nahka ka ettesattunud teod. Eile tal lindu enam näha ei õnnestunud. Tõenäoliselt asus too teele lõuna poole, kus vaenukäod talve veedavad.

Martinsoni sõnul tundis haruldane lind end Säärel mugavalt. Vaid korra õnnestus linnuvaatlejal näha, kuidas kägu oma harja püsti ajas, mida lind teeb vaid ärritusseisundis. Vaenukägu on Iisraeli rahvuslind.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 810 korda, sh täna 1)