Perearstid: eriarstide järjekorrad on liiga pikad (16)

Perearstid: eriarstide järjekorrad on liiga pikad

KIIDAB KOLLEEGE HAIGLAST: Dr Eve Nurmekivi nendib, et patsiendi tõsise terviseprobleemi korral on haigla temale kui perearstile ikka vastu tulnud. Foto: Peeter Kukk

Perearstide hinnangul on järjekorrad Kuressaare haigla mõne eriarsti vastuvõtule liiga pikad, kuna haiglal on tohtritest vajaka.

“Loomulikult on järjekorrad pikad ja eriarstide järele vajadus,” ütles Muhu valla perearst Lea Uutsalu. “Osa eriarste Kuresaare haiglas ju praktiliselt puudub.”

Uutsalu tõi näiteks reumatoloogi, kes võtab patsiente vastu vaid ühel päeval nädalas, ja kardioloogi, kes käib Tallinnast. “Ilmselt on kõige pikemad järjekorrad nina-kõrva-kurguarstile ja kirurgile, kes põlve- ja puusaliigeseid vahetab,” nentis Uutsalu.

Kõige põletavam probleem on tema hinnangul aga silmaarsti vastuvõtule pääsemine. “Doktor Virves võtab küll ka haigekassa lepinguga vastu, aga seal on vähemalt kuupikkused järjekorrad,” tõdes Uutsalu. “Osa inimesi tahaks polikliinikus silmaarstil käia, aga silmaarsti ametikoht on Kuressaare haiglal täitmata.”

Uutsalu andmeil pannakse praegu haiglas näiteks üldkirurgi vastuvõtule inimesi kirja jaanuariks. “Kas see on lühike järjekord?” küsis perearst. “Haigekassa lepingu järgi ei tohiks see järjekord olla üle kolme nädala.”

Kuressaare perearstikeskuses töötava perearsti Eve Nurmekivi sõnul on järjekorrad teatud eriarstide vastuvõtule pikad, kuna haiglal on spetsialistidest puudus ja olemasolevate arstide töökoormus on liiga suur.

Nõutavamatest spetsialistidest on lausa edetabel kujunenud, märkis Nurmekivi. “Uroloogile on väga pikk järjekord, ortopeed-traumatoloog Aare Taulile, kirurg Marika Räimele,” loetles ta, lisades, et näiteks dr Tauli vastuvõtule pakuti tema patsiendile aega alles veebruaris.

Samas tõdes Nurmekivi, et eriarstide vastuvõtule on ooteajad pikad igal pool, mitte ainult Kuressaare haiglas.

“Eriarst ei saagi olla kohe hetkega kättesaadav,” sõnas Nurmekivi. “Samas on kurb, kui mõnda spetsialisti kohapeal ei olegi.”

Eve Nurmekivi märkis, et silmaarsti puudumine Kuressaare haiglas on eriti patsientide seisukohalt valus teema.

“Väga hea, et kardioloog dr Kadarik oma kolleegidega Tallinnast Saaremaal käivad,” tõdes Nurmekivi. “Muidu oleks see valdkond täiesti katmata.”

Oma kolleegidele Kuressaare haiglas leidus Nurmekivil vaid tänusõnu. “Kui patsiendil on tõsine mure, on seal seni ikka vastu tuldud ja probleemid on lahenduse leidnud kiiremini kui üldise järjekorra puhul,” kinnitas ta.
“Samas ei raatsi oma kolleegi alati tülitada, teades nende ülekoormatust ja väsimust. Perearsti roll ongi kindlaks teha, kas patsiendi murega võib oodata või peab tegutsema kohe.”

Eile võis Kuressaare haigla koduleheküljel rubriigist “Tööpakkumised Kuressaare Haigla Sihtasutuses” lugeda järgmist teksti: “Ootame tööle oma meeskonda kardioloogi, üldkirurgi, oftalmoloogi, psühhiaatrit, günekoloogi, kliinilist mikrobioloogi, erakorralise meditsiini arsti.”

SA Kuressaare Haigla juhataja Viktor Sarapuu sõnul ei tähenda see, nagu oleks haiglas kaadripuudus. “Omavahel ei ole seoses praegu töötavad arstid ega järjekorrad ega see, et Kuressaare haigla arste otsib,” väitis Sarapuu.

“Terve vabariik otsib arste. See tööpakkumiste avaldamine on traditsioon kõikides haiglates, sest juurdekasvu on alati vaja.”

Sarapuu kinnitas, et Kuressaare haiglas on täidetud kõik ametikohad.

“Kuna mõned tohtrid töötavad rohkem kui ühel ametikohal, võiks arste olla rohkem, aga mingit arstide puudust meil küll ei ole,” kinnitas ta. “Ainuke, kes meil tõesti Tallinnast käib, on silmaarst. Muu kaader on kõik olemas.

Oma töö saame vastavalt lepingule olemasoleva kaadriga tehtud.”

Haiglajuht avaldas nördimust portaali Saarlane uudises “Kuressaare haigla otsib seitset erialaarsti” avaldatud info üle. Nimelt oli uudises kirjas, et “Kuressaare haigla soovib palgata seitset erialaarsti vabadele ametikohtadele, kuid spetsialistide puudus seab plaanile takistusi”.

“See on ülespuhutud seebimull,” kinnitas Sarapuu. “Kahju, kui sellest niipidi aru saadakse. Kui see tööpakkumiste rubriik nii palju probleeme tekitab, võime selle oma koduleheküljelt üldse maha võtta.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 781 korda, sh täna 1)