Loodushuviliste jaoks on valminud uus teaberaamat

Kuressaare infokeskuses, RMK Loona teabepunktis, Mustjala loodusmajas ja keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni Kuressaare kontoris on loodushuvilistele pakkuda 44-leheküljeline rohkete värvifotodega raamat “Saare maakonna loodusväärtused”.

Raamatu koostanud keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist Maris Sepp annab lugejaile ülevaate kaitse- ja hoiualadest, kaitsealustest parkidest, puistutest ja arboreetumitest, üksikobjektidest ja püsielupaikadest.

Lugeja saab ülevaate nii haruldastest põlispuudest kui ka rändrahnudest. Trükises on kaart, millele on märgitud kõik loodus- ja maastikukaitsealad.

Kaitsealade kirjeldused annavad teada, millise elupaigaga tegu, mis liigid ühes või teises paigas kasvavad, ära on toodud ka kaitsealade suurus ja kaitse alla võtmise ajad.

Eestikeelse raamatu trükiarv on 4000. “Päris nii ei ole, et igaüks võtab ja viskab raamatu lugemata prügikasti. Püüame seda ainult huvilistele jagada. Koolidele anname ja raamatukogudesse viime,” ütles koostaja Maris Sepp.

Tänavune aasta on Maris Sepale tähendusrikas veel sellegi poolest, et peale loodusväärtuste raamatu koostas ta ka Vilsandi rahvuspargi ja Viidumäe looduskaitseala voldiku.

“Kuigi mina need trükised koostasin, olen tänulik oma kolleegidele keskkonnaametist, kes kaasa aitasid. Eriline tänu fotode autoritele. Oleme tulemusega rahul,” kinnitas Maris Sepp.

Koostaja sõnul tegi ta valiku Saaremaa eripärastest aladest-objektidest, mida on kerge külastada.

“Loodame, et nii väliskülalised kui ka Eestimaa elanikud saavad uuest trükisest Saare maakonna loodusväärtustest kõige parema ülevaate. Õpetajatele ja loodusgiididele on see väärtuslik abimaterjal,” rääkis Sepp.

Turistidele on ka mõeldud. Nende jaoks on inglise-, soome- ja venekeelne väljaanne.

RMK Loona teabepunkti teabespetsialisti Kadri Kullapere hinnangul on raamat väga hästi koostatud ja loodushuviliste hulgas nõutud.

“Väga hea, et lisaks loodusväärtuste tutvustamisele nii sõnas kui ka pildis on brošüüris ka kaart kõigist Saaremaa kaitstavatest aladest ja raamatukese lõpus nimekiri kaitsealustest üksikobjektidest, mille hulgas on põlispuid, rändrahne ja teisi tähelepanuväärsusi,” hindas Kullapere uut raamatut.

Teatmeteost võib julgelt soovitada mälumänguritelegi. Näiteks küsimusele, mitu põlispuud on Saare maakonnas kaitse all, annab raamat vastuse: 57, neist Sepise jugapuu Kihelkonna vallas on oma Eestis kasvavatest liigikaaslastest kõige jämedam ja kõrgem.

Raamatu toimetas ja küljendas Akriibia OÜ.

Raamatut vaata siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 266 korda, sh täna 1)