Kaarma juhtide mured: tühjad majad ja kehvad teed (4)

Kaarma juhtide mured: tühjad majad ja kehvad teed

MAJAD KASUTUSSE: Rahanduskomisjoni esimehe Andres Tinno (vasakul) ja Kaarma volikogu esimehe Urmas Lehtsalu hinnangul tuleb volikogul lähiajal otsustada, mida tühjalt seisvate hoonetega pihta hakata. Foto: Sander Ilvest

Kaarma volikogu sai eile ülevaate pooltühjalt seisvate hoonete seisukorrast ning nüüd tuleb volikogul lähiajal otsustada, mida nendega tulevikus pihta hakata. Murekohana toodi välja ka vallateede olukord.

“Me ei saa haldusreformi ootama jääda ja asju tuleb tõsiselt arutada juba jaanuarikuus,” ütles Kaarma vallavolikogu esimees Urmas Lehtsalu, selgitades, et kohaliku elu küsimused tuleb otsustada küll iseseisvalt, kuid kindlasti tuleb koostööd teha ka naabervaldadega.

Rahanduskomisjoni esimees Andres Tinno tegi eile volikogu liikmetele põhjaliku ülevaate valla hoonetest, mille ülalpidamine on kulukas ja mida kasutab väga vähe inimesi.

“Näiteks Kaarma spordimaja leiab vähe kasutust,” tõi Andres Tinno näiteks suure spordihoone, mis pärast Kaarma kooli sulgemist vähe kasutust leiab. Tinno sõnul loodetakse asutada spordiselts ja ehk leiab maja siis rohkem kasutust.

Murelaps on ka praegu tühjana seisev Kaarma koolimaja, mida tuleb kütta, kuid millele rakendust veel leitud ei ole. Arutatud on, kas teha sinna sotsiaalkeskus, kuid lähiajal tuleb ära otsustada, kas maja on selleks ikka paraja suurusega ja kas vanadekoduks ümberehitamine tasub ära.

Päris suur õnnetus on Tinno sõnul ka Eiklas asuv suur hoone, kus praegu tegutsevad külaselts, lasteaed ja raamatukogu. Tinno sõnul on majas pinda üle 2000 ruutmeetri, kuid tegelik vajadus on 250–300 m2.

“Kui praegune maja maha lammutada ning ehitada selle asemele uus ja väiksem, siis see tasuks ennast juba nelja aastaga ära,” kinnitas Andres Tinno, paludes volikogul seda võimalust tulevikus kindlasti kaaluda.

Rahanduskomisjoni esimehe sõnul vajab väljavahetamist ka Randvere tööõppekeskuse küttesüsteem ning tõsine probleem on ka Pähkla hooldekodu seisukord.

“Tingimused on kehvad,” nentis Tinno, lisades, et see teema vajab lahendamist.

Mitmed vallavolikogu liikmed arvasid, et kindlasti ei peaks Kaarma vald mõtlema vaid oma valla piirides, vaid koostööd tuleks teha ka naabervaldadega. Kui hooldekodu teema saaks lahendada mitme valla koostöös, siis samamoodi leiaks ehk rohkem kasutust ka Eikla hoone. Läbirääkimisi tasuks ju pidada ka Leisi vallas asuvate Pamma ja Luulupe küla inimestega.

Mitmed volikoguliikmed tõid probleemina välja ka valla teede halva olukorra ning seega jõuti ühiselt järeldusele, et uue aasta alguses tuleb asju tõsiselt arutada ja vastu võtta otsused, et tagada oma valla elanikele kindlustunne.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 396 korda, sh täna 1)