VEB Fondi saaga jätkub

Juba kaheksa aastat skandaalsest VEB Fondist sadu miljoneid kroone kohtu kaudu välja nõutada üritanud sertifikaadiomanikud jäid täna pika ninaga, sest riigikohus luges neid pahandanud otsuse, mille riigikogu kevadel tegi, seaduspäraseks. Üks aktiivsemaid tagasinõudjaid on ka Saare Kalur, vahendab Postimees.

1992. aastal oli Saare Kaluril konto Põhja-Eesti aktsiapangas (PEAP) ja ettevõtte pangakontole pidi välisvetes püütud kala eest laekuma ligi 150 000 dollarit. Saare Kaluril jäi raha saamata, kuna Põhja-Eesti aktsiapanga kontod Moskva VEB pangas külmutati Vene Föderatsiooni poolt samal aastal. Eesti riik vabastas PEAP selle summa ulatuses kohustustest ja viis nõude riiklikusse VEB Fondi, asendades kontol olevad summad VEB Fondi sertifikaatidega. Seejuures ei küsitud nõusolekut ettevõtetelt, kelle vara jäi panka.

Riigikogu enamus leidis tänavu veebruaris, et sertifikaadiomanikele tuleb hüvitist maksta fondi likvideerimise käigus maha müüdavate varade pealt teenitavast tulust. Varasid samas peaaegu ei olnud. Sertifikaadiomanikud kaebasid riigikogu riigikohtusse. Viimane ütles, et nõuda saab vaid fondilt, mitte riigilt.

Saare Kaluri juhatuse esimees Tiit Sarapuu ütles Saarte Häälele, et ta ei ole veel riigikohtu otsusega tutvunud ega oska asjade edasist käiku praegu kommenteerida.

Samas vahendab Postimees, et vaidlus võib jätkuda Euroopa Kohtus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 120 korda, sh täna 1)