SÜG-i kabareest valmib dokfilm (1)

SÜG-i kabareest valmib dokfilm

ELU NAGU FILMIS: 11.a klassi õpilased Iti Toon (vasakul) ja Sirja Aljasmets kaamerat enam ei pelga. Foto: Sander Ilvest

Järgmise aasta algul valmivat dokumentaalfilmi Saaremaa ühisgümnaasiumi kabareest näeb tulevikus ka Eesti Televisiooni ekraanil.

Mõte õpilaste kabareest film teha sündis filmi autori Gerda Kordemetsa sõnul sellest, et tegemist on siiski üsna ainulaadse ettevõtmisega. Nimelt teevad kabaree-etenduses kaasa kõik üheteistkümnendate klasside õpilased. Lisaks on oma võlu kabareetraditsiooni pikal eal. Tänavu astub kabareetrupp rahva ette juba kahekümne kolmandat korda.

Filmi peaosatäitja Iti Tooni sõnul räägib film SÜG-i kabaree tegemisest. “Gerda on filminud meie proove ja tegevus toimub läbi minu silmade. Näitlema ma ei pea, olen mina ise,” rääkis Toon, kelle sõnul kaamerad “näitlejaid” proovide tegemisel ei sega. Filmi esilinastusele Tallinnas tahaks Iti Toon kindlasti kohale minna.

Iti Toonist sai filmi peaosaline seetõttu, et tema ema Kristi Kull lõi kaasa esimeses kabaree-etenduses. Kristi Kull meenutas, et esimene kabaree-etendus pandi kokku 1988. aastal. Tollal oli tegemist kutsetega üritusega ja esinemiskava harjutati umbes poolteist kuud. Loomulikult ei olnud neil kasutada selliseid tehnilisi vahendeid nagu tänapäeva noortel, aga kõike tehti hingega ja tulemus oli üsnagi kabareelik.

Kristi Kullil on ka endal filmis väike roll. Nimelt filmiti nende kodus seda, kuidas ta tütrele oma mälestusi räägib. “Kindlasti lähen tütre esinemisele esietendusel kaasa elama,” kinnitas Kull.

Gerda Kordemets lisas, et üles on filmitud juba eelmise aasta kabaree ning seljataga on ka kaks võttepäeva selle aasta kabaree ettevalmistustest. Järgmised võtted toimuvad 1. ja 2. detsembril ja seejärel võetakse üles 21. detsembri esietendus.

Film peab valmis olema juba järgmise aasta 10. jaanuariks. Kinos toimuva esilinastuse kuupäev on praegu veel lahtine, kuid pärast esilinastust näidatakse filmi ka Eesti Televisioonis.

 

SÜG-i kabareekava on esietenduseni saladus

SÜG-i kabaree tänavuse etenduse teema on õpetajad ja õpilased otsustanud esietenduseni saladuskatte all peidus hoida.

“Teemat ei saa ma praegu öelda. Oleme seni saladust hoidnud ega ütle seda kellelegi,” ütles 11.c klassi juhataja Mari Ausmees, lisades, et kabaree-etenduse sisu teavad ainult kolm klassijuhatajat ja 11. klasside õpilased. “Muidu poleks asi huvitav. Hoiame põnevust üleval viimse hetkeni,” rääkis Ausmees.

Tema sõnul on kava pooleteist-tunnine nagu ikka. On laulmist, pillimängu jpm. Praegu on toimunud üks üldproov. Kabaree esietendus on 21. detsembril, õpetajate jõulupeol, nagu juba traditsiooniks kujunenud. Kavasse kuulub 24 numbrit.

Mari Ausmees lisas, et noored on ise kõik välja mõelnud ja teinud. Õpetajad on ainult statistid. “Aga etendus tuleb,” kinnitas Ausmees.

Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 029 korda, sh täna 1)