Saaremaal tähistati kaks I ilmasõja aegset ühishauda (2)

Saaremaal tähistati kaks I ilmasõja aegset ühishauda

VANA JA UUS ÜHEKORRAGA: Väinatammi otsas asuval ühishaual seisavad kõrvuti nii vana puurist kui 12. novembril Eesti vene muinsuskaitse seltsi liikmete paigaldatud ajutine hauatähis. Foto: Sander Ilvest

Eesti vene muinsuskaitse seltsi liikmed leidsid sel sügisel arhiiviandmete põhjal Saaremaalt Esimeses maailmasõjas Vene poolel langenud sõdurite kaks matmiskohta.

Neist üks asub Orissaare lähedal ja teine Ninase poolsaarel. Seltsi esimehe Juri Maltsevi sõnul on sümboolne, et matmiskohad avastati just nüüd, mil sakslaste dessandist Saaremaale möödub 95 aastat. Ninaselt leitud hauda on maetud seitse rannakaitsepatarei meremeest, kes hukkusid 29. septembril 1917, kui patarei jäi Saksa laevade kahuritule alla.

Maltsev usub, et tegemist võib olla ühe kahuri meeskonnaga, kes valmistus vaenlasele vastulööki andma, aga sai otsetabamuse. Kohalike elanike sõnul oli haual enne II maailmasõda rist ja õitsesid lilled ning aeg-ajalt käis ka preester seal teenistust pidamas. Pärast sõda jäi haud Nõukogude piirivalve territooriumile. Nüüd, läinud nädala algul tähistati haud puuristiga ja peeti ka mälestusteenistus.

Teine haud leiti Orissaare lähedalt väinatammi Saaremaa-poolsest otsast, kuhu on maetud 13 sõdurit ja praporštšik, kes hukkusid tammi sakslaste rünnaku eest kaitstes. Langenud olid ilmselt mattunud mürskude poolt üles paisatud mulla alla, sest nad leiti alles peaaegu kaks kuud hiljem. Ka sellele hauale panid seltsi liikmed puidust risti ja peeti korralik mälestusteenistus. Alles jäeti ka varem haual seisnud puidust õigeusu risti jäänused, risti oli meisterdanud ilmselt keegi kohalik elanik.

Juri Maltsevi sõnul ei ole võimalik kedagi hukkunutest nimeliselt tuvastada. Seltsil on plaanis Orissaares asuv ajutine puurist tulevikus asendada püsiva mälestusmärgiga. Kuigi haua kontuurid on looduses selgelt eristatavad, on haud täielikult võssa kasvanud. Orissaare vallavanema Aarne Põlluääre sõnul pöördusid muinsuskaitsjad valla poole kirjaliku taotlusega asendada ajutine puitrist tulevikus korraliku graniidist hauasambaga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 407 korda, sh täna 1)