Käbide korjamisega nii palju kui Soomes ei teeni

Käbide korjamisega nii palju kui Soomes ei teeni

METSA KÄBISID KORJAMA: Käbisid seenekorviga korjates ruttu rikkaks ei saa, aga kui 500 liitrit koos, ostab RMK nõuetele vastavad käbid ära päris hea hinnaga. Foto: Sander Ilvest

Elu 24 andmetel on Soomes käbide korjamisega võimalik teenida 200 eurot päevas puhtalt kätte. Eestis käbisid korjates kahjuks rikkaks ei saa, aga teatav lisasissetuleku allikas oleks käbide korjamine siiski.

Nimelt ostab riigimetsa majandamise keskus (RMK) Rakvere külje all Kullengal kokku nii männi- kui ka kuusekäbisid. Kuigi kokkuostetavate käbide liitrihind tundub esmapilgul üsna soodne, ei maksa inimestel siiski kohe metsa käbisid korjama tormata. Selleks, et teenida 80 senti kuusekäbide liitrilt ning 1 euro ja 20 senti männikäbide liitri eest, tuleb kõigepealt RMK-ga ostu-müügileping sõlmida.

RMK seemnemajanduse tootmisjuhi Alvar Petersoni sõnul on käbide kokkuostule seatud mitmed olulised tingimused. Lank, millelt käbisid korjatakse, peab olema vähemalt pool hektarit suur ja seal kasvavate puude vanus peab ületama 50 aastat. Langi nõuetele vastavuse kohta tuleb keskkonnaameti metsaosakonnast tõend võtta. Minimaalne ostetav kogus on 500 liitrit. Kõigele lisaks ei tohi käbid olla prügised ega okastega segamini.

Peterson ütles, et Saaremaalt on talle küll helistatud ja huvi tuntud, aga ühtegi lepingut seni sõlmitud ei ole. “Ilmselt peaksid saarlased koopereeruma, sest transport on kallis,” arvas seemnemajanduse tootmisjuht.

Saaremaa metskonna metsaülem Marko Trave kinnitas, et siinmail on puudus just kuusekäbidest. Mitu aastat järjest ei ole kuusel sobivaid seemnekäbisid olnud. “Sellel aastal on käbide seemned sobivad,” ütles Trave.

Männiseemneid saadakse aga RMK Mändjalas asuvast seemlast.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 3 031 korda, sh täna 1)