Tabust kuumaks teemaks: Hiina võimud on hakanud rääkima korruptsioonist

Tabust kuumaks teemaks: Hiina võimud on hakanud rääkima korruptsioonist  Hiinas on korruptsioon lakanud olemast liiga delikaatne teema – nüüd on sellele pühendatud ajalehtede juhtkirjad ja sellest teemast räägiti isegi kommunistliku partei 18. kongressil. Nii vähemalt väidab ameerika ajaleht Christian Science Monitor.

Keskmine ametnik, kes vastutab õiguskorra kaitse eest ja teenib vaid 19 000 dollarit aastas, soetas endale ühtäkki 21 maja väärtusega enam kui 6 miljonit dollarit! Endine raudteedeminister sai väidetavalt 250 miljonit dollarit altkäemaksu ja kavatses selle summa eest osta koha – huvitav-huvitav! – kommunistliku partei poliitbüroos! Poliitbüroo mõne liikme sugulased teenisid aga mingil salapärasel kombel sadu miljoneid dollareid!

Korruptsioon on Hiina Kommunistliku Partei (HKP) praegu toimuva 18. kongressi üks peateemasid, kirjutab pikemas reportaažis ajalehe Christian Science Monitor korrespondent Barbara Demick. Varem peeti seda teemat väga delikaatseks, avalikult sellest ei räägitud. Nüüd on olukord aga märkimisväärselt muutunud, teatavad ka mõned teised Pekingisse akrediteeritud välismaa ajakirjanikud. Nende sõnul ilmuvad hiina ajalehtedes sel teemal isegi juhtkirjad.
Umbes nädal tagasi teatas aga president Hu Jintao parteikongressi avakõnes, et endiselt vohav korruptsioon võib saada “partei kokkuvarisemise ja riigi allakäigu põhjuseks”.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)