Noored saarlased käisid mandril mandaate tõstmas

Noored saarlased käisid mandril mandaate tõstmas

VENNASTUMINE: Saarlased said õpilasesinduste liidu üldkoosolekult palju kasulikke tutvusi. Foto: Joanna-Stina Talivere

2.–4. novembril toimus Paides Eesti õpilasesinduste liidu XXVII üldkoosolek, kus ka tänavu olid esindatud Saaremaa tublid ja aktiivsed õpilased.

Eesti südamesse suundus neli noormeest – Artur Loorpuu, Sander Tiit, Alar Truu ja Jüri Põld, kõik Saaremaa ühisgümnaasiumist. Kuid olgu siinkohal lisatud, et üks noormeestest oli Kuressaare gümnaasiumi volikirjaga ja teine Kuressaare vanalinna kooli omaga, kuna neist koolidest Paidesse esindajaid ei saadetud. Üldkoosolekule pääseb igast koolist ühe mandaadiga vaid kaks isikut.

Kuressaarest algas reis veidi enne kümmet hommikul. Pärast pikka ja lõbusat sõitu jõudsime õnnelikult koolimajja, kus toimus kõigepealt registreerimine ja enda sisseseadmine tudulasse.

Esimese päeva sisse jäid veel mitmesugused tutvumismängud ja ülesanded, mis Eestimaa eri paigust kohale tulnud noori üsnagi efektiivselt sulandasid, ning suurem ülevaade üritusest, kus ja millal midagi toimuma hakkab, samuti paar videotervitust.

Saarlased mandril varju ei jää

Viimastel aastatel kujunenud tendents, et saarlased on EÕEL-i üritustel väga populaarsed, süvenes veelgi. Polnud hetkegi, mil meid ei ümbritsenud lustinäljas olevad noored ja aktiivsed inimesed, kes tahtsid üle mere tulnud noormeestega kommunikeeruda.

Mandri noorte sõnul oleme meie justkui välismaalt – räägime veidi teisiti ja oleme üldjoontes teistsuguse ellusuhtumisega. See oli meile kui saarlastele väga suur kompliment ning järjekordne näide sellest, kui kõrgelt on Saaremaa aktiivsed noored mujal Eestis hinnatud.

Päeva lõpuks olime intensiivsest suhtlemisest ja suurest hulgast uutest tutvustest väga väsinud ning peagi suundusime oma tudulasse, mis kujutas endast koolimajas asuvat klassi, kus üritusest osavõtjad magada said. Lootsime saada veidi rahu ja vaikust, kuid meie ruumi olid sattunud väga energilised inimesed, seal sai veel tükk aega teistega muljetatud.

Naljast tõsiste dokumentideni

Järgmine päev algas lustaka hommikuvõimlemisega, see kujutas endast hip-hop-tantsukava, mis oli suurepärane algus aktiivsele päevale, sest kõik osalejad pidid koosolekul võimalikult produktiivses konditsioonis olema.

Ametlik osa kujutas endast mitmesuguste EÕEL-i puudutavate dokumentide läbiarutamist ning iga kooli esindaja sai oma mandaadiga hääletades need kas vastu võtta või tagasi lükata.

Pärast ametlikku osa toimusid Paide ühisgümnaasiumis ka erinevad töötoad, kusjuures fotograafia töötoa läbiviijaks oli meie tubli Alar. Teise päeva õhtul lõbustasid korraldajad kohale tulnud noori suurejoonelise halloween’i-peoga, kus osalejaid paluti vastavalt teemale riietuda kas mõneks sarimõrtsukaks või zombie’ks. Peo võis lugeda üsnagi õnnestunuks, sest peolised nägid korraldajate sõnul väga jubedad välja. Muidugi heas mõttes, kuna mõeldud oli absoluutselt kõigele. Lavalt ei puudunud ka bänd, mis oli kohale kutsutud Tallinnast ja hoidis saalis viibinute jalad aktiivses tantsutegevuses.

Peo lõpupoole tekkis koolimaja turvasüsteemis mingi rike ja tuletõrjealarm hakkas tööle. Terve koolimaja evakueeriti ja kohal käis ka tuletõrje. Inimesed pidid hoovi peal seisma umbes pool tunnikest, seejärel said kõik tagasi koolimajja, et valmistuda uueks päevaks.

Kolmas ja ühtlasi ka viimane päev sisaldas II ploki dokumentide läbi arutamist, mis unepuuduses kannatavatele õpilastele üsnagi vaevarikas oli. Siiski saime igati hästi hakkama ning Saaremaa koolide mandaadid said meie arvates väga õiglaselt üles tõstetud.

Seejärel algas pakkimine ning pärast kurba hüvastijättu toredate inimestega, kes justkui imeväel olid meile nende paari päevaga väga kalliks saanud, suundusid saarlased autosse ja alustasid ligi 250-kilomeetrist koduteed tagasi Saaremaale.

Oli igati tore üritus

Kokkuvõttes oli tegemist igati toreda üritusega, kus saime palju uusi ja kasulikke tutvusi ja hindamatuid kogemusi ning kui nii võib öelda, siis neil kolmel päeval moodustunud saarlaste pere sai ka omavahel väga lähedaseks.

Kindlasti on saarlased ka järgmistel EÕEL-i üritustel esindatud ning loodetavasti näitavad huvi üles ka teised Saaremaa koolid, kes hoiavad oma esindajatega saarlaste lippu jätkuvalt kõrgel ja tunnevad huvi õpilasesinduste liidu tegevuse vastu.

Jüri Põld, Alar Truu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 267 korda, sh täna 1)