Anu Kabur talletab muhulaste ilumeelt (1)

Anu Kabur talletab muhulaste ilumeelt

MUHU KÄSITÖÖTRADITSIOONIDE KAJASTAJA: Kuue käsitööraamatu koostaja, Muhu põhikooli kunstiõpetaja ja füüsilisest isikust ettevõtja Anu Kabur on enam kui kümne aastaga kogunud ja talletanud suurel hulgal väärt materjale kodusaare käsitöömeistrite loomingust. Foto: Sander Ilvest

Muhulase Anu Kaburi koostatud raamat “Meite Muhu pätitegu”, mis eelmisel neljapäeval trükisoojalt Saku suurhallis mardilaada müügilettidele jõudis, on juba kuues Saara kirjastuse trükis, mis muhulastest käsitöömeistrite kogemusi-tegemisi huvilistele tutvustab. Oktoobrikuus pälvis kirjastus auhinna “Käsitööettevõtja 2012”.

Oma pisike osa kirjastusele antud auhinna saamisel on ka Anu Kaburil, Muhu põhikooli kunstiõpetajal ja füüsilisest isikust ettevõtjal-käsitöömeistril, kes on kuue raamatu kas põhiautor või koostaja.

“Kõige ilusamad on ikkagi need Muhu raamatud. Saara kirjastus on tõesti tubli ja see aupaiste kumab Muhusse ja kaugemalegi,” rõõmustab Türi kirjastusega juba aastaid koostööd teinud muhulaste käsitöökunsti propageerija.

Kuue raamatuga maha saanud kooliõpetaja ja ettevõtja Anu Kabur vastab küsimusele, kuidas ta Saara kirjastuse leidis, et see on üks väga armas jutt.

“2009. aastal olin seotud rahvusvahelise muuseumide projektiga INEXTEX. Sinna olid kaasatud rumeenlased, ungarlased, rootslased ja eestlastest muhulased. Mina olin muhulaste grupi juhendaja. Kümne naisega tegime muuseumieksponaatide põhjal kahe aasta jooksul igasuguseid töid. Neid eksponeeriti Muhu koolis. Anu Pink Saara kirjastusest käis ühel suvepäeval Koguvas, külastades ka sealset Kunstitalli. Anu pakkus sinna müügiks Haapsalu salli raamatut. Galerist soovitas Anule Muhu käsitöömeistrite loomingust raamat teha,” meenutab Anu Kabur.

Sünnilt saarlane Anu Pink võttiski piltlikult öeldes kohe härjal sarvist ja samal päeval kaasati Muhu mustrite raamatu tegemisse ka Anu Kabur. Järgnes 11 kuu pikkune meeletu, aga meeldiv töö, mida trükise koostajad oskavad ise vaid erkudes värvides kirjeldada.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 519 korda, sh täna 1)