Saaremaa majandust veavad toiduainetööstus ja laevaehitajad (3)

Saaremaa majandust veavad toiduainetööstus ja laevaehitajad

TÄIESTI LOOGILINE: Saaremaa piimatööstuse juhatuse esimehe Andi Saagpaku sõnul on toiduainetööstuses käive igati korralik, mistõttu pole selle majandusharu tugevuse üle imestada midagi. Foto: Peeter Kukk

Turismindus ei olegi üks Saare maakonna suurematest majandusharudest, nagu seni arvatud. Hoopis tugevamad mootorid on toiduainetööstus ja väikelaevaehitus.

SEB panga juhatuse esimees Riho Unt tõdes Saarte Häälele antud usutluses, et kuigi Saaremaa puhul räägitakse palju just turismist, on viimane pigem kuvand kui maakonna tugevaim majandusharu. “Kui keegi ütleb Saaremaa, siis mõeldakse kohe – spaad, turism. Turism on selline õhkõrn teema, turismiettevõtja ei ole väga lihtne olla,” nentis Unt, kelle sõnul saab kindlama rahavoo teistelt tegevusaladelt. Turism on üldjuhul heitlik ja Undi sõnul on sellele maakonna majandust rajada keeruline. “Vapiloomana on turism aga tugev,” tõdes ta.

Mis puudutab muid valdkondi, siis Saare maakonnas paistab SEB panga juhatuse esimehe sõnul tugevana silma väikelaevaehitus. “Paaditootjaid on Saaremaal omajagu ning nad on kõik osanud oma niši leida. See on just see äri, kus saarlased on maailmakonkurentsis,” kinnitas pangajuht. Ta tõdes, et ka elektroonika- ja kummitööstuses tehakse Saaremaal maailmatasemel kaupa, kuid nn väärtuse loomise ahelas ei asuta nende puhul kõrgeimal astmel.

“Enamik toodab allhankena ja nende põhiline väärtus on selles, et kohalikele inimestele pakutakse palju tööd. Laevaehitus on aga see, kus saarlased saavad öelda, et nad teevad lõpploomet ja teevad seda pareminigi, kui kuskil välismaal,” märkis Unt. “See on valdkond, mille üle saarlased võiksid kindlasti uhkust tunda.”

Saaremaa arenduskeskuse (SAK) juhataja Piret Pihel ütles, et nad on ka SAK-is proovinud “üles otsida” siinseid võtmesektoreid. Selleks arvestati n-ö olulisemaid näitajaid: käivet, kasumit, eksporti, töötajate ja ettevõtete arvu.

“Kõik need asjad ei ole ühtemoodi tähtsad. See, kui palju on töötajaid, on oluline kohalike elanike jaoks, pole aga jällegi väga tähtis investori seisukohalt,” selgitas ta.

Investori vaatepunktist on olulised kindlasti eksport ja kasum. “Kohvipaksult ennustades võib tõesti öelda, et lipulaev on turism. Sellest räägitakse palju, avalik sektor panustab turismi ja turismi jaoks vajaliku atraktiivse keskkonna arendamine on koostöö küsimus,” tähendas Pihel. Käibest rääkides pilt päris samasugune pole.

 

Andi Saagpakk: üllatavat pole midagi

Saaremaa ettevõtjate liidu juhatuse esimees ja Saaremaa piimatööstuse juht Andi Saagpakk leidis, et umbes nii nagu SEB pank ja ka Saaremaa arenduskeskus on teatavaks teinud, asjalood Saare maakonnas ongi. “Kuigi võib tõesti tunduda, et hotelle ja turismi on palju, siis ühest küljest just toiduainetööstus Saaremaal kindlasti ruulibki ja teisest küljest on ka laevaehitus siin väga super,” tõdes ta.

Saagpaku sõnul on toiduainetööstuse ja väikelaevaehituse tugev esiletõusmine teiste hulgast igati loogiline. “Kui ka põllumajandust – mõtlen siin nt piimatootmist – loetaks toiduainetööstuse hulka, siis oleks see kõik kohe kindlasti veel õigem,” lisas ta. Kuna andmed on kokku löödud paljuski käibe põhjal ja käive on toiduainetööstustel tõepoolest korralik, siis pole Andi Saagpaku sõnul tema jaoks üllatavat midagi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 274 korda, sh täna 1)