Saared said telemeditsiinivahendid

Püsiasustusega väikesaartele Ruhnu, Kihnu ja Vormsisse jõudsid telemeditsiinivahendid, mis muudavad saartel tegutsevate esmaabiosutajate töö lihtsamaks. 

Telemeditsiiniseadmed on välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavad diagnostikaseadmed. Aparatuuri hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed. Vahendid võimaldavad saarel olevatel esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda Põhja-Eesti regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada konsulteerivale arstile mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid, nagu vererõhk, südamefilm ehk EKG.

Laboriseadmete abil saab teostada kiiranalüüse (testribadega), mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Seejuures näeb arst kaamera vahendusel ka sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.

Kasutusel oleva aparatuuri abil saab konsulteeriv arst otsustada, kas abivajaja võib jätta koju või kui tema seisund on kriitiline, siis juhendada kohapealset abiosutajat seni, kuni saarele saabub mandrilt kiirabibrigaad.

Kihnu ja Ruhnu perearstikeskus saavad lisaks ka portatiivse telemeetrilise komplekti, mis võimaldab üksikseadmete testide (EKG, spiromeetri näidud, vererõhk, SpO2, vereanalüüsid jmt) tulemusi konsultatsiooniks edastada kaugel asuvale arstile. Selle komplekti ettevalmistus on töös ja peaks valmima käesoleva aasta jooksul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 256 korda, sh täna 1)