Lugeja küsib

Tööandja tahab, et ma allkirjastaksin töösuhte lõpetamisel kokkuleppe, mille kohaselt ei ole mul tööandjale mingeid pretensioone. Tavapäraselt pole selleks ajaks lõpparve töötajale veel välja makstud ja kuna raha kättesaamisega on meil aeg-ajalt probleeme olnud, siis tekib küsimus, et kui tööandja jätabki lõpparve välja maksmata, kas ma siis allkirjastatud kokkuleppe kohaselt ei saagi tööandjalt lõpparvet nõuda. Kas ma üldse peaksin sellisele kokkuleppele alla kirjutama?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Töölepingu seaduse § 84 lõike 1 kohaselt muutuvad kõik töösuhtest tulenevad nõuded sissenõutavaks töölepingu lõppemisega. Kuigi pooled on allkirjastanud kokkuleppe, milles kinnitatakse, et töötajal pole tööandja vastu mingeid pretensioone, ei tähenda see seda, et töötaja ei võiks saamata lõpparve nõudega pöörduda töövaidlust lahendava organi poole, milleks on töövaidluskomisjon või kohus.

Sõlmitud kokkulepe on tühine ja ei võta töötajalt õigust nõuda saamata lõpparvet ja viivist (võlaõiguslikku intressi). Nõude esitamise tähtaeg on neli kuud.

Tühist kokkulepet ei pea sõlmima ega allkirjastama ja sellele võiks juhtida ka tööandja tähelepanu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 187 korda, sh täna 1)