Head lapsed kasvavad vitsata! (1)

Head lapsed kasvavad vitsata

NAUDIVAD KOOSOLEMIST: Vanaisa Tarmo ja lapselaps Rasmus, kes laulab näiteks Pipi Pikksuka laulu nii eesti kui ka soome keeles. “Vanaisaks saamine tuli just õiges eas. Jõuab veel lapselapsele järele lipata,” muheleb heas vormis ja sportlik vanaisa koos lapselapsega puslet kokku pannes. Foto: Ivika Laanet

Tammekivi talu peremees Tarmo Tool (50) on õigel teel. Ta teab, et elus ei ole kõige suurem väärtus raha, vaid tugev pere, kodutunne ja armastus.

Kui Leisi valda Metsaääre külla jõuan ja imearmsa sidrunikollase maja uksest sisse astun, õhkab vastu kodusoojust. Sellist erilist soojust, mida igast kodust ei leia. Selle kodu on loonud ema Ülle ja isa Tarmo. Oma töökuse, vaeva, hoolitsuse ja armastusega. Südamesoojusega.

Tarmo on tõeline eesti mees. Tagasihoidlik, kes ennast kohe üldse kiitma ei kipu. Ta on töökas, kuldsete kätega, saab hakkama pea iga tööga. Võõras ei ole talle puutöö ega autoremont ega põllutöö jpm. Ta ei karda proovida uut. Nii näiteks teeb ta praegu pottsepatööd, ehkki varem pole sel alal kätt proovinud. Tal on saarlasele omane muhe ja mõnus naljasoon. Ta on mõistev ja sõbralik ning mis kõige tähtsam – oskab hoolida, hoides üle kõige oma peret.

Abikaasa Ülle ütleb, et ta ei kujutaks ettegi, mis nende pere ilma Tarmota teeks. Ülle ja Tarmo on koos kooliajast. Juba neljandas klassis jäid nad teineteisele silma, aga tõsisem suhtlemine sai alguse kaheksandas klassis.

“Tarmo läks linna kooli, mina jäin Leisi kooli. Eks ta siis aeg-ajalt mul külas käis,” meenutab Ülle särasilmi algusaegu. Abielus on nad olnud aga juba 27 aastat. Kui küsin, milline abikaasa on Tarmo olnud, kostab Ülle hetkegi mõtlemata, et väga-väga hea: “Paremat ei tea tahtagi.”

“See oligi nüüd siis see koht, kus ma ei pidanud ise rääkima,” muheleb selle peale Tarmo. Kui küsin, kuidas neil peres ülesanded jagatud on, ütleb Ülle, et nad teevad kõike koos. “Nagu Robi ja Bobi. Käime koos, teeme koos…” kinnitab Tarmo. Tarmo suust tuleb mahlakaid “pirne” nagu kuldmune. Ainult kuula ja naera.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 343 korda, sh täna 1)