100 aastat Karja tänava puukirikut: Värvika ajalooga hoone Kuressaares

100 aastat Karja tänava puukirikut

Foto: pastor Toomas Pajusoo erakogu

Täna täitub sada aastat Kuressaares Karja ja Tallinna tänava ning Pihtla tee ristumiskohas asuva metodisti kogudusele kuuluva palvemaja sisseõnnistamisest.

Kuigi selle hoone näol pole tegu arhitektuurse ja kunstiajaloolise imega, on see väike puukirik kujunenud Kuressaare vanalinna üheks miljööväärtuslikumaks ehitiseks. Samas on see ka üks olulisemaid Eesti metodisti kiriku ajaloo materiaalseid mälestisi.

Kuressaare – Eesti metodisti kiriku sünnikoht

Kuressaaret peetaksegi Eesti metodisti kiriku sünnikohaks, sest just siin alustasid Peterburis tegutsenud metodistist misjonäri Georg Albert Simonsi mõjutusel Saaremaale saabunud ning Briti ja Välismaa Piibliseltsi juures tööl olnud kolportöör (piiblilevitaja) Vassili Täht ja vennastekoguduse jutlustaja Karl Kuum 22. juunil (vana kalendri järgi 9. juunil) 1907 oma äratuskoosolekutega Eestis.

Algul tegutsesid metodistlikud misjonärid koostöös mitte ainult luterliku kiriku, vaid ka teiste kogudustega, kuid juba 1908. aastast hakati tegutsema omaette.

Asjaolu, et metodisti kirik alustas oma misjonitööd Eestis just Saaremaalt, ei ole sugugi imekspandav. XVIII sajandil Euroopa protestantlike rahvaste hulgas hoogsalt levima hakanud erinevatest pietistlikest usuvooludest saavutasid hernhuutlikud vennastekogudused tänapäeva Eesti alal suurima mõju just meie maakonnas.

Raul Salumäe
Saaremaa muuseumi osakonnajuhataja

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 380 korda, sh täna 1)