Vastukaja: ID-kaardi taotlemisest ja dokumendibussist

“ID-kaardi buss osutus mulliks”, SH 8.11

Kuna järgmistel aastatel hakkavad lõppema korraga paljude inimeste isikut tõendavate dokumentide kehtivusajad, soovime inimestele pakkuda isikutunnistuse ehk kõnekeeles ID-kaardi taotlemise võimalust kodukohas.

Lääne prefektuur on teinud seda viies maakonnas, kokku 24 omavalitsuses, mõnes vallas juba kaks korda.

Saaremaal on käidud Kärla, Leisi, Ruhnu, Pöide ja Orissaare vallas. Veel tänavu on külaskäigu ootel Lümanda ja Pihtla vald. Saare maakonnas pakuti ID-kaardi kodukohas taotlemise võimalus välja projekti “Turvaline küla” raames (välja arvatud Pihtla vallas).

Meie tegevus on rahvasuus saanud nimetuse “dokumendibuss”. Koostöös omavalitsustega lepitakse enne kokku, kus ja millal taotluste vastuvõtmine ja dokumentide väljastamine toimub.

Eelinfo avaldatakse vallalehes ja valla kodulehel ning palutakse end enne vallavalitsuses registreerida ja võimalusel tasuda ka riigilõiv. Kokkulepitud ajal lähevad kodakondsus- ja migratsioonibüroo ametnikud omavalitsusse taotlusi vastu võtma. Kohapeal on ka fototegemise võimalus.

Selles ettevõtmises on ka omavalitsustel suur panus – paljud neist teevad kõik, et ID-kaardi taotlemine oleks inimesele võimalikult mugav.

Oleme kogenud kohapeal inimeste heameelt ja tänulikkust sellise võimaluse pakkumise eest. Soovime vastavalt võimalustele jätkata seda ka järgmisel aastal. Lääne prefektuuris on tänavu ID-kaardi kodukohas taotlemise võimalust kasutanud üle tuhande inimese.

Annika Pärna
Lääne prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo Pärnu teeninduse juhataja,
üks “dokumendibussi” idee algatajatest

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 193 korda, sh täna 1)