Orissaare gümnaasiumis oli emakeelenädal (5)

Orissaare gümnaasiumis oli emakeelenädal

Foto: KRATINÄITUS: Iga klass meisterdas näitusele oma krati.

Esmaspäevast reedeni kestis Orissaare gümnaasiumis emakeelenädal, mille teema oli sel aastal pärimuskultuur.

Ettevalmistused ainenädalaks algasid juba varem, kui klassides kirjutati usinalt kodukoha legende ja õudusjutte. Kaunis käekirjaga vormistatud lood oli üks osa kooli sammassaalis avatud näitusest. Väljapaneku teise poole moodustasid klasside ühistööna valminud kratid, mis nende ette seatud pappkastidesse hääletusõunu meelitasid.

Neljapäeva õhtul loeti hääletusõunad-kommid kokku ning siis selgus, et suurima varanduse olid oma peremeestele kogunud 4., 6. ja 12. klassi meisterdatud puugid.

7. november oli maastikumängude päev. 1.–4. klasside lapsed jooksid Pisuhännajooksu. Iga võistkond hoidis kinni nöörijupist ehk pisuhänna sabast ning kontrollpunktides tuli ära tunda muistsed tööriistad ja arvata, mida nendega vanal ajal tehti. Huvitavamate riistadena võiks ehk nimetada uid ja kerilauda.

Kõige täpsemini vastas võistkond koosseisus Liisa-Katariina Sünter (1. klass), Karl Õunapuu (1. klass), Meriliis Kivimägi (2. klass), Triinu Rajanok (2. klass), Maarja Trull (3. klass), Merilin Tüür (3. klass), Ervin Jalla (4. klass).

Sama päeva õhtupoolikul toimus Orissaare teedel ja tänavatel 5.– 11. klassi Kondiaururalli. Kontrollpunktides testisid ekipaažide teadmisi abiturientidest rajakohtunikud. Selle võistluse tublimad olid 9. klassi esindajad Annely Kasela, Christen Haamer, Gedren Kollo, Aneth Pokk ja Annabel Keerd.

Nii 7. kui ka 8. novembri suurtel vahetundidel toimus viktoriin, mille oli ette valmistanud ja viis läbi  9. klassi õpilane Renno Tamtik. Kõige noorematest kogusid võrdse punktisumma Riko Robi Tamtik, Gregor Andreas Amelkin, Helena Teesalu, Johanna Nõukas, Elsa-Lee Škokov, Karolina Nõu, Hiie-Helena Sünter, Saara Väli, Brita Ligi, Armo Jõeäär, Merilin Tüür, Hendrik Ansper.

5.–8. klasside arvestuses oli parim 7. klassi võistkond koosseisus Anne-Mai Järve, Katriin Kasela, Jürgen Adamson, Keith Saarkoppel ja Sander Väli. 9.–12. klassi vanuserühma võitjaks osutus 11. klassi esindus: Kuldar Kukk, Priit Alas, Gert Kaldmäe, Änn ja Älis Oll.

Nädal lõppes mardilaupäeval, mil algklassidele tuli külla mardisandiks maskeerunud Neeme Mets, kes rääkis mardipäeva traditsioonidest ja selle päeva ajaloolisest tähendusest. Ajalooõpetaja Ivo Maripuu tutvustas Pisuhännajooksu kontrollpunktides väljas olnud tööriistu ja rääkis nende otstarbest. Lõpuks jagati emakeelenädala tublimatele diplomeid ja pisikesi auhindu. Vanemad õpilased said oma diplomid kätte nädala viimastes emakeeletundides.

Ainenädalat jääb veel mõneks ajaks meenutama näitus kooli sammassaalis. Muistendite ja legendide kirjutamise võistlus jätkub, parimad jutud ja nende autorid selguvad emakeelepäeval.

Katrin Kirs
Orissaare gümnaasiumi õpetaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 536 korda, sh täna 1)